Το κοίτασμα «Ζορ» δεν εκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ» φαίνεται πως τελικά δεν εκτείνεται,ούτε και επικοινωνεί με την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι πληροφορίες έρχονται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ερευνών που διενήργησε η γαλλική εταιρεία Beicip-Flanlab με βάση στοιχεία που της παραχωρήθηκαν για το τεμάχιο «Ζορ» και του τεμαχίου 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάποια σημεία όμως η δομή του τεμάχιου

«Ζορ» εκτείνεται στο τεμάχιο 11 και αυτό διατηρεί ελπίδες για κάποιο άλλο απόθεμα αερίου.

Καμία από τις υφιστάμενες αξιολογήσεις στην περιοχή δεν θεωρείται οριστική και επίσημη καθώς οι εξετάσεις εμπειρογνωμόνων και ειδικών συνεχίζονται και θα συνεχιστούν.

Ελπίδα για αλλαγή των δεδομένων, υπάρχει για τον Ιανουάριο 2016, ημερομηνία κατά την οποία η ιταλική ΕΝΙ θα προγραμματίσει ερευνητική γεώτρηση.

Ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών καθώς και μελλοντικών ερευνών επιδεικνύει και η εταιρεία Total, αφού σ΄αυτήν έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και εξόρυξης του οικοπέδου 11 από την Κυπριακή Δημοκρατία – οικόπεδο που γειτνιάζει με του τεραστίου αποθέματος οικοπέδου «Ζορ».

Στο μεταξύ ο Υπουργός Ενέργειας βρίσκεται στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Χιούστον των ΗΠΑ, για να συναντηθεί με την Noble για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Στην Noble έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του οικοπέδου 12, «Αφροδίτη». και εκκρεμεί ακόμα η γεώτρηση για εξεύρεση αποθεμάτων πετρελαίου, κάτι που αναμένεται ότι θα συζητήσουν σήμερα μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα