Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Εντοπισμός δυναμίτη σε κάδους σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία, δηλώσεις για το Κυπριακό και η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης για την ειρήνη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Βόμβα στα σκουπίδια” γράφει ότι οι κάτοικοι της κατεχόμενης Λευκωσίας ξύπνησαν χθες το πρωί με τον πανικό, καθώς υπάλληλοι του “δήμου” εντόπισαν στα σκουπίδια απέναντι από δημοτικό σχολείο, γύρω στις 7 το πρωί δύο ράβδους δυναμίτη. Ο “πρόεδρος” Μουσταφά Ακιντζί σε ανακοίνωση του δήλωσε ότι αυτή

η κοινωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές, τονίζοντας ότι αυτοί που καταφεύγουν στην λύση της βίας δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην κατεχόμενη Λευκωσία, μεγάλη εκδήλωση κομμάτων, συντεχνιών και οργανώσεων ενάντια στα γεγονότα βίας που σημειώνονται στη Τουρκία τον τελευταίο καιρό, με το σύνθημα “Ας υψώσουμε την φωνή μας για την ανθρωπότητα και την ειρήνη” και η οποία κατέληξε στην παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει ότι σημειώθηκε ακόμα ένα εργατικό ατύχημα, στο οποίο 46χρονος έχασε το δεξί του χέρι.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Για ποιον το μήνυμα” αναφέρεται επίσης στον εντοπισμό ράβδων δυναμίτη σε κάδο σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία, οι οποίες ήταν περιτυλιγμένες με την σημαία του ψευδοκράτους και η εφημερίδα αναρωτιέται σε ποιον ήθελε ο δράστης να στείλει μήνυμα με αυτή του την ενέργεια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αρκετοί ασθενείς από την “νότια” Κύπρο επισκέπτονται το νοσοκομείο του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, για να χρησιμοποιήσουν την συσκευή μοριακής απεικόνισης PET / CT, η οποία είναι η μόνη που υπάρχει στο νησί.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Σκάνδαλο στο YÖDAK” γράφει ότι διαπιστώθηκε ότι ο “πρόεδρος” του παράνομου συμβουλίου σχεδιασμού, αξιολόγησης, πιστοποίησης και συντονισμού ανώτατης εκπαίδευσης Χιουσεΐν Γκιοκτσέκους, προσπάθησε να εξαπατήσει το “διοικητικό συμβούλιο”, προσθέτοντας σε σχετικό έγγραφο αποφάσεων, αποφάσεις τις οποίες είχε απορρίψει το “συμβούλιο”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι διατέθηκαν προς πώληση όλα τα αντικείμενα που παρέμειναν στο κτίριο των πρώην “τ/κ αερογραμμών”. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης, ενημέρωσε χθες τα μέλη της “βουλής” για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Να δημιουργηθεί Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης” αναφέρει ότι η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Συγγενών αγνοουμένων, Δολοφονηθέντων και Θυμάτων πολέμου ζήτησαν από τους δύο ηγέτες τη δημιουργία Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία θα βοηθήσει στο να είναι πραγματικά βιώσιμη η λύση που θα εξευρεθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ομιλία του δήλωσε ότι ένα ενδεχόμενο “όχι” των Τουρκοκυπρίων σε νέο δημοψήφισμα θα σπρώξει τη “χώρα” σε βαθιά απομόνωση. Αλλού αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι ο στόχος είναι να εξευρεθεί μια λύση η οποία θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και μία λύση στην οποία ο λαός θα μπορεί να πει με την καρδιά του “ναι”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Δυναμίτης!” αναφέρεται επίσης στον εντοπισμό δυναμίτη σε κάδο σκουπιδιών σε κεντρική περιοχή στην κατεχόμενη Λευκωσία, και γράφει ότι η “αστυνομία” δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Αλλού γράφει ότι χθες 33 οργανώσεις, κόμματα και συντεχνίες πραγματοποίησαν εκδήλωση και πορεία ειρήνης στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε “δημόσιο” δημοτικό σχολείο στη Λευκωσία, σχετικά με τους διορισμούς συγκεκριμένων δασκάλων και ότι χθες ξεκίνησαν κανονικά τα μαθήματα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα