Η Κίνα κατέσχεσε αμερικανικό θαλάσσιο drone στα διεθνή ύδατα

Αυτόματο θαλάσσιο σκάφος (drone) αμερικανικής προέλευσης κατασχέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας στα διεθνή ύδατα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον σε μια, όχι και τόσο καλή, περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που η Κίνα προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση, παρότι το σκάφος δεν βρισκόταν στα χωρικά της ύδατα και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να αποτελούσε απειλή.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, η αποστολή του συγκεκριμένου πλοίου έρευνας, με όνομα USS
Bowditch, σκοπό είχε τη δειγματοληψία και τη συλλογή δεδομένων για την επιφάνεια της θάλασσας, τα μεσόνερα, καθώς και να πραγματοποιήσει μετρήσεις του πυθμένα του ωκεανού.

Σύμφωνα με το Reuters, το περιστατικό έλαβε χώρα στη θάλασσα νότια της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές φορές τα αμερικανικά ερευνητικά σκάφη παρακολουθούνται στενά από το κινεζικό ναυτικό, υπό τον φόβο της κατασκοπείας.

Το USS Bowditch έπλεε περίπου 100 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού του Subic Bay, όταν έλαβε χώρα το περιστατικό.

Συγκεκριμένα, το ερευνητικό πλοίο που επέβλεπε τις έρευνες, είχε πραγματοποιήσει στάση για να συλλέξει τα δύο drones που είχαν αποσταλεί για τη συλλογή των στοιχείων, όταν το κινεζικό πολεμικό, έριξε μια μικρή λέμβο στη θάλασσα, η οποία πλησίασε τα drones και κατάσχεσε το ένα από αυτά.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, κάλεσαν την Κίνα να επιστρέψει το drone, το οποίο ήταν έτοιμο να επιστρέψει στο βασικό του πλοίο πριν κατασχεθεί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο όπου, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ έχουν διαταρράξει τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κίνα, μετά την αμφισβήτηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου απέναντι στην πολιτική της "μίας Κίνας", την οποία οι ΗΠΑ εφαρμόζει επί δεκαετίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα