Απλές συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά με σκοπό την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με ανακοίνωση, παραθέτει μερικές απλές συμβουλές και συμβουλεύει τους καταναλωτές να τις ακολουθήσουν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία προτρέπει τους καταναλωτές για συμφέρουσες αγορές να κάνουν έρευνα αγοράς από διάφορες πηγές (σημεία πώλησης, έντυπα, διαδίκτυο) για την προσφερόμενη τιμή και να μην επηρεάζονται με ευκολία από

ελκυστικές προσφορές και διαφημίσεις. Επίσης, να μην κάνουν βιαστικές αγορές και να ζητούν από τον πωλητή να τους λύσει τυχόν απορίες.

Οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θα αγοράσουν παιχνίδια για μικρά παιδιά. Να αγοράζουν παιχνίδια, πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και διαδικτυακά (online) σημεία πώλησης. Να διαβάζουν όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις για την ηλικία και την ασφάλεια. Να μην αγοράζουν ποτέ παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CΕ στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του.

«Να θυμάστε ότι για αγορές από κατάστημα, η νομοθεσία δεν προβλέπει δικαίωμα επιστροφής ή αλλαγής προϊόντων και ότι αυτό επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος. Κατά συνέπεια, ενημερωθείτε για την πολιτική του καταστήματος για επιστροφές προϊόντων, ειδικά αν πρόκειται για αγορές δώρων για αγαπημένα σας πρόσωπα, και για το χρονικό περιθώριο επιστροφών εάν υπάρχει. Σε περίπτωση που θα αγοράσετε δωροκουπόνια, ενημερωθείτε για τους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται και ρωτήστε για το χρονικό διάστημα που ορίζει το κατάστημα για εξαργύρωση τους από τον αποδέκτη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Για αγορές από το διαδίκτυο ή εκτός εμπορικού καταστήματος, να ξέρετε από ποιόν αγοράζετε, αναζητώντας βασικές πληροφορίες όπως την επωνυμία, τη γεωγραφική και ηλεκτρονική διεύθυνση της επιχείρησης, τον αριθμό τηλεφώνου και εγγραφής της εταιρείας. Να θυμάστε ότι για αγορές εκτός εμπορικού καταστήματος, έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε το προϊόν εντός 14 ημερών από την ημέρα αγοράς και να λάβετε πίσω τα χρήματα σας» προστίθεται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν ο έμπορος θέλει να χρεώσει επιπλέον για τη χρήση συγκεκριμένου μέσου πληρωμής, π.χ. πιστωτική κάρτα, το τέλος πληρωμής δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που πραγματικά κοστίζει στον έμπορο η επεξεργασία της πληρωμής.

Τέλος, οι καταναλωτές προτρέπονται να ελέγχουν το αγαθό και να βεβαιώνονται ότι ανταποκρίνεται στην περιγραφή και στα συμφωνηθέντα, όπως επίσης να ζητούν και να φυλάσσουν την απόδειξη αγοράς.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα