Η ιστορία της Χριστοδούλας

Εδώ και 43 χρόνια ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργανώνει την Παγκύπρια Πορεία Χριστοδούλας, αφιερωμένη στους συνανθρώπους μας που βιώνουν τον δικό τους γολγοθά αντιμετωπίζοντας την επάρατη νόσο του καρκίνου.

Όπως αναφέρεται στο αρχειακό υλικό του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, η πρώτη Πορεία Αγάπης αποφασίστηκε το 1973 με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Κέντρου Περίθαλψης Καρκινοπαθών "Αροδαφνούσα".

Το

1976 με εισήγηση του γιατρού Δημήτρη Σουλιώτη η Πορεία μετονομάστηκε σε Πορειά Χριστοδούλας, εις μνήμη της καρκινοπαθούς και ασθενούς του Χριστοδούλας από τον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου.

Η άγνωστη ιστορία

Λίγα είναι τα στοιχεία τα οποία είναι σήμερα γνωστά για τη γυναίκα που με το προσωπικό της δράμα ενέπνευσε ένα ολόκληρο λαό στη μάχη για τη στήριξη των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με το αρχείο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Αμμοχώστου η Χριστοδούλα έζησε στον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου, αλλά ιδιαίτερή της καταγωγή είναι η Αγία Νάπα και το γένος Ττοφινή.

Παντρεύτηκε τον Αντώνη Ζέμπασιη από το Παραλίμνι με τον οποίο απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Σε ηλικία 65-70 ετών βίωσε το δράμα του καρκίνου με αποτέλεσμα να μην αποφύγει τη μαστεκτομή, ενώ παράλληλα τις μαύρες μέρες του καλοκαιριού του 1974 ξεριζώθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα από το σπίτι της στον Άγιο Μέμνονα.

Όπως οι περισσότεροι πρόσφυγες, έτσι και η Χριστοδούλα, πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς περπατώντας περισσότερα από 20 χιλιόμετρα προς τα Κοκκινοχώρια. Προδομένη από την επάρατη νόσο δεν άντεξε και ξεψύχησε στη Σωτήρα, κάτω από μια πορτοκαλιά, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη της,

Ακολουθώντας τα βήματα της Χριστοδούλας

Η Παγκύπρια Πορεία Χριστοδούλας στην επαρχία Αμμοχώστου ακολουθεί κάθε χρόνο τα βήματα της Χριστοδούλας από τη Δερύνεια μέχρι το μνημείο της στη Σωτήρα, εκεί όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Ο Δήμος Σωτήρας έχει πάρει απόφαση για την ανέγερση ενός νέου μνημείο του οποίο θα είναι αντάξιο της φήμης της γυναίκας στην οποία είναι αφιερωμένο. Ελπίδα όλων την επόμενη χρονιά, η Πορεία Χριστοδούλας να γίνει από τον απελευθερωμένο Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου.

Η Πορεία στην επαρχία Αμμοχώστου θα ξεκινήσει στις 11:00 από το Δημαρχείο Δερύνειας και θα καταλήξει στο μνημείο της Χριστοδούλας στη Σωτήρα (έξω από το ΣΚΕ Σωτήρας) εκεί όπου θα αναπευθεί δέηση στη Χριστοδούλα αλλά και όλους όσοι έφυγαν από την επάρατη νόσο και θα γίνει κατάθεση ανθοδεσμών. Την έναρξη της πορείας θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Πηγή sotiranews

Keywords
Τυχαία Θέματα