Η Γέλεν ζητεί πιο τολμηρή δράση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Πέμπτη την Παγκόσμια Τράπεζα να χαράξει «πιο τολμηρά και ευφάνταστα» βήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ακόμη και αν συνεχίζει να βοηθά μεμονωμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η κ. Γέλεν είπε ότι είναι επειγόντως απαραίτητη η εξέλιξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών,

δεδομένης της μείωσης της προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας που άρχισε να εμφανίζεται ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19.

Ενώ οι τράπεζες ανάπτυξης πρέπει να προωθήσουν την κύρια αποστολή τους που είναι η μείωση της φτώχειας και η ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, είναι επίσης βασικό να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια προβλήματα, είπε σε ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και χρειαζόμαστε αυτούς τους ζωτικούς θεσμούς να αλλάξουν μαζί του», τόνισε.

«Στον σημερινό κόσμο, η σταθερή πρόοδος, όσον αφορά την ανακούφιση της φτώχειας και την οικονομική ανάπτυξη, απλά δεν είναι δυνατή χωρίς την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων», υπογράμμισε.

Η κ. Γέλεν είπε ακόμη ότι σε πρόσφατο ταξίδι της σε τρεις αφρικανικές χώρες - Σενεγάλη, Ζάμπια και Νότια Αφρική - υπογράμμισε τον αντίκτυπο της ευθραυστότητας, των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις οικονομίες.

«Ξεκινήσαμε την εξέλιξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνέχεια, αναμένουμε να μεταφέρουμε αυτή την ατζέντα στις τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Είναι καιρός αυτές οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις κατά μέτωπο - με την επείγουσα ανάγκη και την κλίμακα που απαιτείται», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αύξησε το επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γέλεν, Παγκόσμιας Τράπεζας,gelen, pagkosmias trapezas