Η εξόντωση της Εστίας Ελλάδος Κύπρου

Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα είναι τα πανίσχυρα όπλα του ευρύτερου Ελληνισμού για εθνική και βιολογική επιβίωση, επειδή αυτά διασφαλίζουν τη συλλογική ελευθερία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εγκαθιδρύθηκε στη Λευκωσία η Εστία Ελλάδος Κύπρου, ως παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), με δύο κυρίως στόχους, μεταξύ άλλων: Προβολή και υπεράσπιση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας ιδιαίτερα σε έναν τουρκοκατεχόμενο τόπο, όπως η Κύπρος.

Μετά από τριετή λειτουργία με πληθώρα ποιοτικών και σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, αιφνίδια το ΕΙΠ αποφάσισε μονομερώς τη δήθεν «προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων» της Εστίας Ελλάδος Κύπρου. Με ανακοίνωσή της προς τους εκατοντάδες φίλους και συμπαραστάτες του έργου της, η Εστία εξηγεί τους πραγματικούς λόγους μιας εξωφρενικής ενέργειας, η οποία ουσιαστικά την εξόντωσε. Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Εστία Ελλάδος Κύπρου εγκαθιδρύθηκε το 2014, μετά από διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Τη σχετική συμφωνία, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 8 Οκτωβρίου 2014, συνυπέγραψαν στις 15 Οκτωβρίου 2014, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, η Διευθύντρια, Αίγλη Παντελάκη, και εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ο τότε Πρόεδρός του, καθηγητής Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης. Πρόεδρος της Εστίας ανέλαβε η κυρία Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, με Διοικητικό Συμβούλιο εξ 9 μελών και τριών ex officio. Η συμμετοχή και προσφορά όλων ήταν ανιδιοτελής και εθελοντική, με έναν γνώμονα: Τη μεγάλη αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα μας.

Ούτε συνεργασία, ούτε επικοινωνία

»Με βάση τη διακρατική συμφωνία, η Λευκωσία διέθεσε τους χώρους (πάνω από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, στην Οδό Γλάδστωνος 6, πίσω από την ελληνική πρεσβεία) για να λειτουργήσει η Εστία, η δε Αθήνα όφειλε να χρηματοδοτεί τα λειτουργικά έξοδα (μία Γραμματέας) και τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Εστίας με ποσό €20.000 ετησίως. Αυτή η πρακτική ίσχυσε μέχρι την άνοιξη του 2016, οπότε η Αθήνα αντικατέστησε όλο το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και διόρισε νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

»Ενώ μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε πλήρης επικοινωνία, συνεργασία και αλληλοενημέρωση μεταξύ Εστίας και Ιδρύματος, καθώς και συνεννόηση για τις δραστηριότητες της Εστίας, με την αλλαγή του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διακόπηκαν κάθε επικοινωνία, συνεργασία και, κυρίως, οικονομική αρωγή προς την Εστία. Έτσι, από την άνοιξη του 2016 μέχρι και τον Οκτώβρη του 2017, το Δ.Σ. της Εστίας, με επικεφαλής την κ. Κλαίρη Αγγελίδου, αποδυθήκαμε σε εργώδη αναζήτηση χορηγών για να καλύψουμε τα λειτουργικά καθώς και τα έξοδα όλων των ωραίων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις οποίες μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

»Μετά από ενάμιση χρόνο απόλυτης σιωπής, πλήρους αδιαφορίας, καμίας επικοινωνίας και καμίας οικονομικής αρωγής εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στις 9 Οκτωβρίου 2017, όλως αιφνιδίως, εστάλη εξ Αθηνών ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο το Δ.Σ. της Εστίας Ελλάδος Κύπρου ενημερωνόταν για την "προσωρινή αναστολή" των δραστηριοτήτων της καθώς και εκείνων των Τιράνων και της Σόφιας.

»Αντιλαμβάνεται κανείς την έκπληξη, την απογοήτευση αλλά και την οργή μας για τη στάση του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ευπρέπεια, ούτε τον ανάλογο σεβασμό, ούτε την ευγένεια ούτε καν την τυπικότητα να διαβουλευθεί με το Δ.Σ. της Εστίας πριν προβεί σε αυτήν την ακατανόητη και εξοργιστικά καταδικαστέα απόφασή του.

Λεπτομερής ενημέρωση του ΕΙΠ

»Η αιτιολογία την οποία επικαλέστηκε ήταν ότι δεν μας έστελλε χρήματα για να καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα και εκείνα των δραστηριοτήτων μας και, άρα, δεν μπορούσε να μας ελέγχει και γι’ αυτό ανέστειλαν "προσωρινά" τις δραστηριότητές μας. Να υπογραμμιστεί ότι, παρά την εξ Αθηνών, επί ενάμιση χρόνο, πλήρη αδιαφορία, η Εστία, διά του υπευθύνου Τύπου, Σάββα Ιακωβίδη και της γραμματέως μας, Μαρίας Γιαλλουρίδου, ανελλιπώς και λεπτομερώς ενημέρωναν καθηκόντως την Αθήνα με πλούσιο φωτογραφικό και έντυπο υλικό καθώς και λεπτομερή πρακτικά πριν, κατά και μετά από κάθε εκδήλωση της Εστίας.

»Επίσης, μετά τη λήξη κάθε πολιτιστικού έτους αποστέλλονταν στην Αθήνα λεπτομερείς και εξελεγμένοι λογαριασμοί της Εστίας. Τέλος, να επισημανθεί ότι σε κάθε συνεδρία του Δ.Σ., η οποία επραγματοποιείτο ανά εικοσαήμερο ή το αργότερο κάθε μήνα, αποστελλόταν πρόσκληση και προς το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εκπρόσωπος του οποίου όφειλε να είναι παρών. Επί ενάμιση χρόνο ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε εκ μέρους της Αθήνας. Εξαιτίας των συμβαινόντων, στις 11 Μαϊου 2017, η πρόεδρος της Εστίας, Κλαίρη Αγγελίδου, υπέβαλε την παραίτησή της αλλ’ εξακολουθούσε να υπηρετεί μέχρι τον διορισμό νέου Προέδρου από την Αθήνα, ο οποίος δεν έγινε ποτέ.

»Μετά την αιφνίδια και αδικαιολόγητη απόφαση του Ε.Ι.Π. του περασμένου Οκτώβρη, η Πρόεδρος της Εστίας, Κλαίρη Αγγελίδου, και ο Εκπρόσωπος Τύπου, Σάββας Ιακωβίδης, ζήτησαν κατεπειγόντως και είχαν συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδος, Ηλία Φωτόπουλο, στον οποίο διεκτραγώδησαν την κατάσταση, διατύπωσαν την πικρία και την έκπληξή τους για την αναιτιολόγητη απόφαση του Ε.Ι.Π. και ζήτησαν όπως μεσολαβήσει προς την Αθήνα για να ακυρωθεί η απόφαση του Ε.Ι.Π.

Ώτα μη ακούοντα

»Ο κ. Φωτόπουλος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα της Προέδρου και του υπευθύνου Τύπου της Εστίας και περιορίστηκε να καλέσει όπως διατηρηθούν "χαμηλοί τόνοι" και υπέδειξε ότι περαιτέρω χρήση του τίτλου της Εστίας θα ήταν παράτυπη. Εξάλλου, ο Νομικός Σύμβουλος της Εστίας, Άγγελος Αγγελίδης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ε.Ι.Π., Κωνσταντίνο Τσουκαλά, και από την συνομιλία τους αφέθηκε να νοηθεί ότι η δήθεν "προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων της Εστίας" όχι μόνο δεν ήταν… προσωρινή, αλλά μάλλον μόνιμη.

»Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου προέβη σε επανειλημμένα διαβήματα και παραστάσεις καθώς και σε προσωπική επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει προς την Αθήνα. Πράγματι, ο Υπουργός μίλησε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, ενώ λειτουργοί του Υπουργείου μίλησαν προσωπικά με τον Αντιπρόεδρο του Ε.Ι.Π., Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών.

»Όλες οι ενέργειες της Εστίας και του Υπουργού Παιδείας φαίνεται να ήχησαν σε ώτα αθηναϊκά μη ακούοντα και, προπάντων, μη κατανοούντα ότι η Εστία Ελλάδος Κύπρου μάχεται, υπερασπίζεται και προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα σε έναν ημικατεχόμενο και απειλούμενο από την Τουρκία, τόπο. Εκτιμούμε ότι η απόφαση του Ε.Ι.Π. για αναστολή των δραστηριοτήτων της Εστίας έγινε για καθαρά πολιτικούς και όχι οικονομικούς λόγους, όπως επικαλείται.

»Είναι δυνατόν η Εστία Ελλάδος Κύπρου να επαναρχίσει τις δραστηριότητές της; Η παρατεταμένη εδώ και μήνες εκκρεμότητα δεν αντιμετωπίζεται ούτε από την Αθήνα, ούτε και από τη Λευκωσία. Γι’ αυτό σήμερα επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ευχαριστήσουμε ξανά θερμά για τη συμπαράστασή σας αυτά τα τρία χρόνια που ήμασταν μαζί και συνταξιδέψαμε σε ένα ξεχωριστό και ποιοτικό πολιτιστικό ταξίδι, συντροφιά με τον απαράμιλλο Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα μας», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα