Η εξομολόγηση του Δάτη στο SigmaLive:Ο νεοσύλλεκτος που αγαπά Ιράν και Κύπρο

«Νιώθω υπερήφανος που κατατάγηκα στην Εθνική Φουρά. Είναι καθήκον μου να προστατεύσω την πατρίδα μου. Είναι μια μικρή προσφορά για τα όσα πρόσφερε σ΄εμένα». Αυτή ήταν η απάντηση του 18χρονου, Δάτη Καλαλή στην πρώτη μου ερώτηση. 

Ο Δάτης ήρθε στην Κύπρο από το Ιράν το καλοκαίρι του 2011 μαζί με τους γονείς του, επειδή έγιναν Χριστιανοί. Από μικρός φαινόταν πως είχε κλίση στα Μαθηματικά. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ενταχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα στην κυπριακή κοινωνία.

Στα 16 του ήδη μιλούσε άπταιστα Ελληνικά, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να αριστεύει στο σχολείο, λαμβάνοντας μάλιστα βραβεία σε Παγκύπριους διαγωνισμούς, στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα λαμβάνοντας μάλιστα μετάλλια στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Cyprus Junior Water Prize), εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Πόθος του ίδιου αλλά και των γονιών του, ήταν να πολιτογραφηθεί, κάτι που έγινε τελικά το 2018 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. «Από τότε είχα πάρει την απόφαση ότι στόχος ζωής μου είναι να παραμείνω στην Κύπρο και να προσφέρω ως νόμιμος πολίτης όσα μου αναλογούν», μου είπε όταν καταφέραμε-λόγω των υποχρεώσεών του στον στρατό- να συναντηθούμε. Παρούσα φυσικά και η μητέρα του Behnoosh Salehi. Πάντα δίπλα του, να τον στηρίζει τις επιλογές του ηθικά αλλά και με την ιδιότητά της ως Μαθηματικός.

Μαζί διηγούνται τη φυγή τους από το Ιράν, τη νέα αρχή στην Κύπρο, τις επιτυχίες του Δάτη στο σχολείο και την επιλογή του να σπουδάσει στην Κύπρο.

Τα χρόνια στο σχολείο

Ο Δάτης δεν ένιωσε ποτέ του παρείσακτος στην Κύπρο, ούτε δέχθηκε ρατσισμό στο σχολείο. «Εγώ στην Κύπρο ειλικρινά δεν έχω ποτέ δει στην κοινωνία ούτε μια περίπτωση ρατσιστικής συμπεριφοράς εναντίον μου. Από την πρώτη μέρα που ήρθα σ΄αυτό το νησί, όλοι όσοι γνώρισα με δέχθηκαν με την καρδιά τους και ένιωσα από πολύ νωρίς ότι είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας. Δεν έχω κανένα παράπονο. Ούτε από τους συμμαθητές μου ούτε από τους καθηγητές μου. Είχα στήριξη από όλους γύρω μου, από τότε που ήρθα μέχρι και σήμερα που ολοκλήρωσα τον κύκλο σπουδών μου στο Λύκειο της Ακρόπολης».

Αυτό το διάστημα που ο κορωνοιός «κτύπησε» στην Κύπρο και τα σχολεία έκλεισαν χωρίς ακόμη να είναι βέβαιο εάν θα γίνουν οι Παγκύπριες εξετάσεις, ο Δάτης αποφάσισε να μαζέψει τους φίλους και συμμαθητές του μέσω Skype με σκοπό να συζητούν μαζί ασκήσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

«Δεν έπρεπε να αφήσουμε την εξάσκηση πίσω. Στις θετικές επιστήμες δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η θεωρία παρά η εξάσκηση και η επίλυση ασκήσεων. Έτσι για να μην χάσουμε επαφή κάλεσα τους φίλους μου να συζητούμε μέσω της πλατφόρμας τις ασκήσεις. Στη συνέχεια όμως το πρόγραμμά μας έγινε πιο βαρύ λόγω της εξ  αποστάσεως εκπαίδευσης που είχε ξεκινήσει από το σχολείο. Γι΄αυτό άνοιξα ένα κανάλι στο YouTube όπου έκανα κάποια μαθήματα ασκήσεων και πρόλαβα να βάλω οκτώ μεγάλες ασκήσεις».

Με την ολοκλήρωση των Παγκύπριων εξετάσεων ο Δάτης δεν σταμάτησε να βοηθάει όσα παιδιά το είχαν ανάγκη. Δημιούργησαν ένα καινούργιο κανάλι στο Youtube για ασκήσεις και όσα παιδιά θέλουν να λύσουν ασκήσεις στις διακοπές τους, έγραψε μάλιστα και βιβλία τα οποία φυσικά μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε δωρεάν.

«Το ένα αφορά Μαθηματικούς διαγωνισμούς Γυμνασίου, ένα για Μαθηματικούς διαγωνισμούς Λυκείου, ένα βιβλίο για Ολυμπιάδες Φυσικής και ένα άλλο βιβλίο το οποίο σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί. Όλες αυτές τις γνώσεις που έχω θέλω να τις δώσω δωρεάν σε όσα περισσότερα παιδιά μπορώ».

Η θέση στην Ιατρική Σχολή

Ο Δάτης κατάφερε μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων να εξασφαλίσει θέση στην Ιατρική Σχολή στην Κύπρο και αν και πολλοί του είχαν προτείνει να σπουδάσει στο εξωτερικό, στόχος του-όπως ανέφερε ο ίδιος- είναι να προσφέρει κάτι πίσω από όσα του έδωσε η κυπριακή κοινωνία.

«Ήθελα να πάω Μαθηματικά πριν καταθέσω τις επιλογές μου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνέβησαν κάποια πράγματα που με έκαναν να αλλάξω γνώμη. Ήρθαν πολλές φορές κάποιοι να με πείσουν να πάω Αμερική ή Αγγλία να σπουδάσω αλλά εγώ δεν θέλω να πάω στο εξωτερικό επειδή νιώθω ότι είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας. Η Κύπρος και ο λαός της με βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια.  Από όταν ήμουν εννέα χρονών με βοήθησε να αποκτήσω γνώσεις. Ήμουν στα χέρια Κυπρίων καθηγητών, που με δίδαξαν και νιώθω ότι οφείλω να προσφέρω κάτι πίσω.  Σήμερα η Ιατρική δεν περιορίζεται μόνο στην Παθολογία για παράδειγμα. Η Ιατρική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και μάλιστα υπάρχουν κλάδοι όπως για παράδειγμα η Μοριακή Ιατρική που με κάποιον τρόπο συνδέεται με τη Φυσική. Μέσω αυτής μπορούμε να βρούμε λύσεις σε πολλά προβλήματα στην Ιατρική που ταλανίζουν την κοινωνία. Όπως ο καρκίνος και άλλες αρρώστιες που δεν βρέθηκε ακόμη θεραπεία ή ακόμα και η γρίπη. Πρώτος μου στόχος είναι να βοηθήσω την κοινωνία μας με την επιστήμη της Ιατρικής».

«Κάποιοι με ρωτούσαν γιατί πήγα στρατό»

Πριν την έναρξη των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή ο Δάτης, θα υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά για 14 μήνες όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Δεν δίστασε ούτε βρήκε δικαιολογίες να το αποφύγει άλλωστε αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς, είναι ότι οφείλει πολλά στην Κύπρο, πόσο μάλλον να προσφέρει στην άμυνα της πατρίδας και αν χρειαστεί να την υπερασπιστεί.

«Υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα, που με ρώτησαν, γιατί πήγα στρατό ενώ είχα τη δυνατότητα να μην καταταγώ. Τους απάντησα πως ποτέ δεν θα έκανα κάτι τέτοιο, γιατί νιώθω ότι η χώρα μου χρειάζεται όλα τα μέλη της  που μπορούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά.  Νιώθω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που ως Κύπριος μπορώ μ΄αυτό τον τρόπο να προσφέρω στην άμυνα της πατρίδας μου και αν χρειαστεί να την υπερασπιστώ.Αγαπώ το Ιράν γιατί γεννήθηκα εκεί, αλλά η πατρίδα μου είναι η Κύπρος».

Keywords
Τυχαία Θέματα