Κορωνοϊός: Καμπανάκια αναζωπύρωσης ανά το παγκόσμιο

Καμπανάκια αναζωπύρωσης της πανδημίας κρούουν ανά το παγκόσμιο. Εν μέσω καλοκαιριού και αρκετές χώρες επιστρέφουν σε νούμερα του περασμένου Απριλίου – Μαΐου. Μερικά εξ αυτών αναμενόμενα λόγω της άρσης των μέτρων και του ανοίγματος των συνόρων κι άλλα αναμενόμενα λόγω της μη λήψης μέτρων.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη άλλους 1.592 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό, που είχε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο δυόμισι μήνες, σύμφωνα

με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Κύπρου) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.

Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, τερματίζοντας την ελαφριά μείωση των περιπτώσεων που καταγραφόταν τα δύο προηγούμενα 24ωρα, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής αυτής της Βαλτιμόρης.Για να βρεθεί τόσο βαρύς απολογισμός όσο αυτός χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα δεδομένα που συγκεντρώνονταν στα μέσα Μαΐου (1.680 τη 15η εκείνου του μήνα).

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στις SARS-CoV-2 πλέον ξεπέρασε τα 4,34 εκατομμύρια, ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 149.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί σε απόλυτα μεγέθη μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη.

Διαβάστε εδώ: Συνολικά επτά κρούσματα στην Κύπρο-Τέσσερα στη Λεμεσό, τα δύο «ορφανά»

Μολονότι καταγραφόταν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, οι ΗΠΑ βλέπουν από τα τέλη Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται και πάλι με πολύ ταχύ ρυθμό, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τους τμήμα.Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για δώδεκα συνεχόμενες ημέρες, τα νέα κρούσματα μόλυνσης ανά 24 ώρες ξεπερνούσαν τα 60.000 και τις τρεις ξεπέρασαν ακόμη και τα 70.000.Η κατάσταση στη Φλόριντα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Με 186 θανάτους χθες, ξεπέρασε τους 6.000 νεκρούς συνολικά. Είναι πλέον η πολιτεία όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στη χώρα (440.000+), πίσω μόνο από την Καλιφόρνια.

Αυτές οι δύο πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης που έχουν διαγνωστεί στη Νέα Υόρκη, για καιρό το επίκεντρο της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, όπου πάντως η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ελεγχόμενη.Μπροστά στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης, οι ειδικοί φοβούνται ότι η καμπύλη των θανάτων θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά, με μικρή καθυστέρηση, καθώς η επιστημονική συναίνεση είναι πως το κύμα των θανάτων ακολουθεί τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αυτό των μολύνσεων.

Έχει πλέον αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των νεκρών ημερησίως ξεπέρασε τους 1.000 για τέσσερις συναπτές ημέρες, πράγμα που είχε να συμβεί από τα μέσα του Μαΐου.Τα επίπεδα αυτά πάντως δεν φθάνουν εκείνα που καταγράφονταν περί τα τέλη Απριλίου, όταν, παρότι η χώρα τελούσε υπό περιορισμό, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπερνούσαν συχνά το φράγμα των 2.000.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 921 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 40.816 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 88.539 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα, που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας χαρακτηρίζει πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, ελλείψει επαρκούς αριθμού τεστ.

ΙΣΡΑΗΛ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 2.308 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Η ημερήσια αυτή αύξηση των ανθρώπων που προσβλήθηκαν τον κορονοϊό συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ των 2.043 κρουσμάτων, το οποίο είχε ανακοινωθεί την 22η Ιουλίου κι αύξησε το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης σε 66.293 αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 486 στη χώρα, αυξημένος κατά 12 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 314, κατά τρεις, από το σύνολο των 739 ανθρώπων που συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί αυξήθηκε σε 32.182, με άλλους 5.049 ανθρώπους να κρίνεται ότι νίκησαν τον ιό, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων μειώθηκε στις 33.625.

Το ρεκόρ ανακοινώθηκε ώρες αφότου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το νέο της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το σχέδιο προβλέπει ελάχιστους περιορισμούς αλλά αύξηση των μέτρων προστασίας, της επιτήρησης και της επιβολής τους. Δημιουργεί επίσης ένα σύστημα κατάταξης των πόλεων του Ισραήλ βάσει του δείκτη θνητότητας, με χρωματικό κώδικα: οι πόλεις όπου ο δείκτης είναι υψηλός θα χαρακτηρίζονται κόκκινες, εκείνες όπου η θνητότητα είναι στο μέσον κίτρινες και αυτές όπου ο δείκτης είναι χαμηλός πράσινες. Στις «κόκκινες» πόλεις θα εφαρμόζονται περιορισμοί στην επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα.

Προβλέπεται επίσης η αύξηση των τεστ, η εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στον αγώνα εναντίον της πανδημίας και η δημιουργία συμβουλίου ειδικών.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Τουλάχιστον... αισιόδοξα είναι τα νέα όμως από την Αυστραλία. Η κυβέρνηση στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν λιγότερα από 300 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, για πρώτη φορά έπειτα από μία εβδομάδα και κάτι.

Ο αριθμός των μολύνσεων ανήλθε σε 295 τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 384 την προηγουμένη.

Η πολιτεία κατέγραψε άλλους εννέα θανάτους εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, οι επτά εκ των οποίων συνδέονταν με γηροκομεία, διευκρίνισε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μελβούρνη.

Στη νοτιοανατολική πολιτεία — όπου επιβλήθηκε καραντίνα — σημειώνεται έξαρση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες και η κεντρική κυβέρνηση ανέπτυξε στην πολιτεία μια ειδική ομάδα γιατρών, εντεταλμένη να εξακριβώσει την κατάσταση και να προσφέρει φροντίδα σε ασθενείς στα γηροκομεία, τα οποία έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Συνολικά, η Αυστραλία θρηνεί 176 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 15.000 επίσημα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Άλλοι έξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ διαγνώστηκαν 684 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να ανέρχεται ως εδώ σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που προσβλήθηκαν, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα