Η εργοδότηση Τούρκων στα κατεχόμενα απασχολεί τον τ/κ Τύπο

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορά στην κατάθεση της ιατροδικαστικής έκθεσης για τον θάνατο του Αρντά Ερκάν στο «δικαστήριο», στη συζήτηση στη «βουλής» της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - κατεχομένων για την εργοδότηση Τούρκων στα κατεχόμενα, στην απεργία των εργαζομένων στον «δήμο» Γιαλούσας και στην κηδεία της 7χρονης που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν πέθανε, δολοφονήθηκε», αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του Αρντά Ερκάν, πριν δύο χρόνια, η οποία παρουσιάστηκε χθες κατά τη διαδικασία σε «δικαστήριο». Σύμφωνα με την έκθεση, ο θάνατος του νεαρού δεν προήλθε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών, αλλά από υπερβολική πίεση που εξασκήθηκε στον λαιμό και στο στήθος του. Αναφορά γίνεται και στην επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτσίλ στον Πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι για την κατάσταση στην Τουρκία και ότι αυτή επηρεάζει αρνητικά και τα κατεχόμενα. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση «ανώτατου δικαστηρίου» να αφεθεί ελεύθερη νεαρή, η οποία καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση, αφού κρίθηκε ένοχη στην υπόθεση για παράνομες εκτρώσεις. Η νεαρή εξέτισε ήδη τρεις μήνες από την ποινή της.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κλειστές οι πόρτες του δημαρχείου Γιαλούσας», γράφει ότι οι εργαζόμενοι στον «δήμο» κατεχόμενης Γιαλούσας κλείδωσαν τις πόρτες του «δήμου» και άρχισαν έτσι την απεργία τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Αλλού αναφέρει ότι συνελήφθη ο νεαρός Νομάν Αχμάτ Μαλίκ, ο οποίος κατηγορείται ότι κτύπησε με το όχημα του, το οποίο οδηγούσε μεθυσμένος, μοτοσικλετιστή στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σκηνή. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πιο επικίνδυνο το τηλέφωνο από το αλκοόλ», αναφέρεται σε έκθεση του «διευθυντή» τροχαίας Αχμέτ Μπεσερλέ, σύμφωνα με την οποία η απρόσεκτη οδήγηση και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αποτελούν δύο από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και θανατηφόρων δυστυχημάτων στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι κηδεύτηκε χθες σε βαρύ πένθος η 7χρονη Ντεριγιά, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση της οκταμελούς οικογένειας, η οποία μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι που διέμενε, έμεινε στον δρόμο με τα ρούχα που φορούσαν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Καβγάς για τους ξένους εργαζομένους», γράφει ότι εντάσεις δημιουργήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της «βουλής» όπου συζητείτο η «πρόταση νόμου» που αφορούσε στη συμφωνία μεταξύ τουρκικού υπουργείου εργασίας και «υπουργείου εργασίας» των κατεχομένων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κόμματα της «αντιπολίτευσης» αντέδρασαν στο θέμα της μεταφοράς εργατικού δυναμικού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Αναφορά γίνεται και στην απεργία των εργαζομένων στον «δήμο» Γιαλούσας, με τον εκπρόσωπο της συντεχνίας τους να αναφέρει ότι οι αιτίες και αφορμές που οδήγησαν τους εργαζομένους στην απόφαση για απεργία είναι ντροπιαστικές. Γράφει, ακόμα, ότι σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο νεαρός Αρντά πέθανε από ασφυξία και όχι από ναρκωτικά, ενώ η ποσότητα των ναρκωτικών και αλκοόλ που εντοπίστηκε στον οργανισμό του δεν είναι θανατηφόρα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Οι εργοδότες θα μπορούν να φέρνουν εργάτες απευθείας από την ΤΔ», αναφέρεται στη συζήτηση χθες στη «βουλή» της συμφωνίας Τουρκίας – κατεχομένων, που υπεγράφη στις 23 Φεβρουαρίου 2017, και γράφει ότι η εν λόγω συμφωνία δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να εξασφαλίζουν απευθείας από τα γραφεία ανέργων της Τουρκίας ανθρώπινο δυναμικό για να εργαστεί στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι αύριο αφήνεται ελεύθερη από τις φυλακές η Μελίζ Ακτσά, η οποία κέρδισε έφεση στο «ανώτατο δικαστήριο» μετά την καταδίκη της σε εννέα μήνες φυλάκιση για την υπόθεση που αφορά παράνομες εκτρώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
εν λόγω, βουλη, απεργια, κηδεία, επηρεάζει, συλληψεις, κυπρος, νέα, κυπε, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργιες αυριο, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια ταξι, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, κομματα, θανατος, θεμα, ναρκωτικα, πιεση, πρωτοσελιδα, ρουχα, τηλεφωνο, αλκοολ, αχμετ, γινεται, γραφεια, δυναμικο, εκθεση, εκτρωσεις, εν λόγω, επηρεάζει, εφημεριδα, κηδεία, υποθεση, λευκωσια, μηνες, οδηγηση, οχημα, πεθανε, πενθος, πορτες, συζητηση, συνεχεια, σπιτι, τουρκια, αφορμες, δικαιωμα, εννεα, φυλακες, η εφημεριδα, σκηνη, θεματα
Τυχαία Θέματα