Η επίμαχη αναφορά για Φυσικό Αέριο στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Διέρρευσε σήμερα και κάνει το γύρο του διαδικτύου το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης.

Η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ

στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ενημερώνει για την επίμαχη αναφορά στο Φυσικό Αέριο και τις ΑΟΖ των δύο χωρών. Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω αναφορά: 

«Σημαντικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί το θέμα της ανακάλυψης φυσικών πηγών ενέργειας στη μεταξύ των δύο χωρών ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Όπως αναφέρει η συμφωνία, εάν στο σημείο που ξεκινάει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς βρεθούν φυσικές πηγές ενέργειας που συνεχίζονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της άλλης, σε αυτή την περίπτωση οι πλευρές μπορούν να συνεργαστούν, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση αυτών των πηγών.

Σε περίπτωση επίσης που κάποιο από τα δύο συμβαλλόμενα κράτη ξεκινήσει συνομιλίες με άλλη χώρα για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, υποχρεούται να ενημερώσει την άλλη πλευρά (δηλ. η Τουρκία την Λιβύη ή η Λιβύη την Τουρκία) πριν από την τελική συμφωνία με το τρίτο κράτος».

Η συμφωνία είναι ένα 5σελιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Η συμφωνία είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ. Στο χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18.6 ναυτικών μιλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα