«Φοβερά σοβαρή συνέπεια για Τουρκία αν καταδικαστεί από τη Χάγη»

Ως μια πολύ διαφορετική καταδίκη απ’ όσες άλλες υπάρχουν κατά της Τουρκίας, εάν τελικά τελεσφόρηση, χαρακτήρισε την διαδικασία προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Δικαστήριο της Χάγης, ο νομικός, Αντρέας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ, χαρακτήρισε την ενέργεια της Λευκωσίας ως απαραίτητη, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε, ότι αυτή τη διαδικασία, την οποία ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ανάγκη καθώς το μόνο στήριγμα

που έχει ένα μικρό κράτος έναντι ενός μεγάλου βουλιμικού κράτους όπως η Τουρκία, είναι το Δίκαιο και η αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, ο κ. Αγγελίδης, τόνισε, ότι θα πρόκειται για μια πολύ διαφορετική καταδίκη της Τουρκίας ακόμη κι από αυτή της 4ης Διακρατικής που πέτυχε η Κύπρος, εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Το Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε, είναι το δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, ανέφερε.

Ουσιαστικά, δήλωσε, πρόκειται για μια πρόσκληση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμφωνήσει για υπάρξει το συνυποσχετικό για να καταφύγουν από κοινού με την Κύπρο ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης.

Αυτή η διαδικασία είχε προηγηθεί από πλευράς Ελλάδα το 1975 με την Τουρκία να μην αντιδρά αρχικά σ’ αυτή την ιδέα. Στο ενδεχόμενο που δυο κράτη προσφύγουν από κοινού στο Δικαστήριο της Χάγης, τότε, η απόφαση του είναι δεσμευτική. Εν τέλει η Τουρκία έκανε πίσω.

Ο κ. Αγγελίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στην δυνατότητα έκδοσης προσωρινού διατάγματος από το δικαστήριο, το οποίο μπορεί απαγορεύσει την συντέλεση παρανομίας από ένα κράτος, επί τη βάση του δικαίου της θάλασσας, σε βάρος ενός άλλου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα