Ναύαρχος Χρηστίδης: Τα πολεμικά πλοία να βγουν και να αλωνίσουν τις θάλασσες

Την άποψη ότι τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έπρεπε να βρίσκονται εν πλω και να «αλωνίζουν» τις περιοχές που επιχειρεί η Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση, εξέφρασε ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο από την «ένδοξη», όπως την αποκάλεσε, Σαλαμίνα, ο κος Χρηστίδης ανέφερε ότι τα πλοία «δεν είναι για τα λιμάνια ή για την ξηρά», όπως συμβαίνει σήμερα,

αλλά «θα έπρεπε να έχουν βγει και να αλωνίζουν τις αμφισβητούμενες περιοχές».

«Σε διπλωματικό επίπεδο, όσα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αυτό το διάστημα στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ναι μεν δεν έχουν νομική ουσία, ωστόσο δεν παύουν να ισχυροποιούν πολιτικά την Τουρκία, ιδιαιτέρως αν ο Ταγίπ Ερντογάν περάσει το μνημόνιο από την τουρκική Βουλή. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα ένα casus belli όπως είναι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζω τον μεγάλο ιστορικό, αντικειμενικό Θουκυδίδη, ο οποίος έλεγε “έχουμε γη και πατρίδα επειδή έχουμε πλοία στην θάλασσα”.»

Χρειάζεται αποφασιστικότητα

Ως εν ενεργεία Αρχηγός το 2012, ο Ναύαρχος Χρηστίδης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα, διαφωνεί με την άποψη ότι από μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να πρόκυπτε πολιτικό κόστος στο εσωτερικό.

«Πρέπει να έχουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε», είπε.

Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης και ερωτηθείς αν σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εγγυηθεί στην πολιτική ηγεσία την ασφάλεια για μια τέτοια κίνηση, ο κος Χρηστίδης απάντησε ότι «κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα

«Η πολιτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έλεγαν ότι όποιος δεν είναι αποφασιστικός, μέσα του υποκρύπτει δειλία. Γνωρίζω καλά το πολιτικό σύστημα, και πρέπει να σας πω ότι μεγάλο ποσοστό του υπολείπεται σε θέματα ανδρείας. Αν πάρουμε αποφάσεις, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από την άλλη, από πολλούς ακούγεται -και με προβληματίζει- ότι θα πρέπει να πάμε σε συμβιβασμό καθώς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μήπως η απαξίωση της Άμυνας τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται με δόλο ώστε να υπερισχύσει αυτή η λύση; Το Πολεμικό Ναυτικό έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου η οποία δεν είναι μακριά, είναι πολύ κοντά», τόνισε.

Ο κος Χρηστίδης χαρακτήρισε τους σημερινούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς ηγέτες «αναποφάσιστους» και τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο διέπονται από «μακιαβελική σκέψη» προσπαθώντας να διατηρήσουν την εξουσία, ακόμα και ενάντια στο κοινό καλό.

«Οι ηγέτες βγαίνουν μέσα από την κοινωνία και πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε»

«Η ανησυχία μάς κρατά σε εγρήγορση»

Αναφορικά με την ανησυχία που εκφράζεται για την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού να δράσει αν χρειαστεί, ανέφερε ότι «είναι καλή διότι μας κρατάει σε εγρήγορση».

Χαρακτήρισε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «ελληνικές θάλασσες» τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει καλά.

«Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί τελευταίως ότι απαιτείται να επιχειρούν στην θάλασσα, αυτό που εκείνοι αποκαλούν “Γαλάζια Πατρίδα” κι έχουν αναπτύξει ένα πολύ καλό ναυτικό σε επίπεδο εξοπλισμών. Αυτό προβληματίζει το δικό μας ναυτικό, αλλά θεωρούμε ότι ακόμα είναι σε πολύ καλή κατάσταση», τόνισε.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν πράγματα που απαιτείται να γίνουν προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή αποτροπή απέναντι στις προκλήσεις, ο κος Χρηστίδης επισήμανε ότι η απραξία εκ μέρους του εκάστοτε ηγέτη είναι «ό,τι χειρότερο υπάρχει» επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις.

Τελικά, μπορούν Κύπρος και Ελλάδα να βασίζονται στις διεθνείς συμμαχίες –που γίνονται στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας- για προάσπιση των συμφερόντων τους;

«Θεωρώ ότι οι συμμαχίες είναι σε καλό επίπεδο, όσον αφορά στην πολιτική στήριξη, ενώ όσον αφορά στην στρατιωτική στήριξη χρειάζεται αποφασιστικότητα προκειμένου να είμαστε πολύτιμοι σύμμαχοι, διαφορετικά γινόμαστε πολύτιμοι εχθροί».

Τάχθηκε δε για άλλη μια φορά υπέρ της αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

«Ήταν λάθος η κατάργηση, στην πράξη, του δόγματος, το οποίο παλαιότερα είχε φέρει αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερους οικονομικούς πόρους απ’ ό,τι πριν. Θα έπρεπε να είναι σε ισχύ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα