Η ένταση στις σχέσεις Ινδίας-Τουρκίας: Κασμίρ, Μπόλυγουντ, ΜΚΟ & ισλαμιστές

Για υπόθαλψη ακραίων ισλαμιστών σε συνεργασία με το Πακιστάν μέχρι προσεταιρισμό σκηνοθετών του Bollywood κατηγορούν ινδικά ΜΜΕ την Τουρκία. Εκθέσεις των υπηρεσιών ασφαλείας που διέρρευσαν σε ινδικά μέσα αποτυπώνουν την ανησυχία της μεγάλης πυρηνικής δύναμης της νοτιοανατολικής Ασίας για την τουρκική επιρροή στη χώρα και την θέση που παίρνει για το ζήτημα του Κασμίρ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει

η δράση τουρκικών ΜΚΟ και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Πυρήνες Ινδών ισλαμιστών

Σύμφωνα με τον Shishir Gupta της «Hindustan Times» (30/07/2020) στο άρθρο του «Red flags in Delhi over Erdogan’s Turkey funding anti-India activities: Official», η Τουρκία φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες δημιουργίας πυρήνων ισλαμιστών στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «υπάρχει μια προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης Ινδών μουσουλμάνων και στρατολόγησης φονταμενταλιστών η οποία συντονίζεται από την Τουρκία». Το Νέο Δελχί θεωρεί πως η Τουρκία αναδύεται ως «ο κόμβος αντι-ινδικών δραστηριοτήτων», μετά το Πακιστάν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στους μουσουλμάνους της νοτιοανατολικής Ασίας εντάσσεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με την Σαουδική Αραβία για την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου. Η επαναμετατροπή του Βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Επίσης αναφέρεται πως ο Erdoğan στη προσπάθεια του να καταστεί ο «διεθνής προστάτης των μουσουλμάνων, παρόμοιος με τους Οθωμανούς Χαλίφηδες» προσπαθεί να κτίσει μια συμμαχία μη-Αραβικών, ισλαμικών κρατών περιλαμβάνοντας το Ιράν και το Κατάρ και προσεγγίζοντας τον Πρωθυπουργό Imran Khan του Πακιστάν και τον Mahathir Mohamad της Μαλαισίας.

Για το Πακιστάν τα πράγματα περιπλέκονται λόγω των ιστορικών σχέσεων της χώρας με τη Σαουδική Αραβία. Τόσο αυτή, όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν βαθύνει τις σχέσεις του με την Ινδία τον τελευταίο καιρό και αυτό ωθεί το Πακιστάν ακόμη πιο κοντά προς την Τουρκία, με την οποία ούτως ή άλλως είχε στενές σχέσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Πακιστανός Πρωθυπουργός δέχτηκε πιέσεις από το Ριάντ να ακυρώσει συνάντηση με τον Recep Tayyip Erdoğan την τελευταία στιγμή, αν και οι σχέσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται και φαίνεται να αντιγράφει πολλές από τις πολιτικές του στο Πακιστάν.

Πακιστανική ISI, Κεράλα και Κασμίρ

Πέραν των διμερών κρατικών σχέσεων με το Πακιστάν, έντονη ανησυχία στην Ινδία υπάρχει για την τουρκική εμπλοκή με τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στην ίδια την χώρα και κυρίως στο Κασμίρ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρα έχουν επανεξετάσει την τουρκική εμπλοκή καθώς φαίνεται να έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση του ηγέτη των αυτονομιστών του Κασμίρ Syed Ali Shah Geelani. Η στήριξη από την τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια, όμως μεγάλωσε τον τελευταίο καιρό.

Η αξιολόγηση των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει πως η κυβέρνηση Erdoğan χρηματοδοτεί επίσης θρησκευτικά σχολεία στην Ινδία και στρατολογεί φονταμενταλιστές με σκοπό να ριζοσπαστικοποιούν άλλους. Άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα ταξιδεύουν στην Τουρκία με όλα τα έξοδα πληρωμένα με στόχο την ενίσχυση των όσων έχουν μάθει.

Άλλη μια ανησυχία των ινδικών υπηρεσιών είναι στον νότο και συγκεκριμένα στο κρατίδιο Κεράλα. Εκεί υπάρχει μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση η οποία χρηματοδοτείται εδώ και αρκετό καιρό από την Τουρκία και το Κατάρ. Αναφέρεται επίσης πως η Τουρκία και το Πακιστάν, μέσω Κατάρ, χρηματοδοτούν τον ιεροκήρυκα Zakir Naik ο οποίος κατηγορείται για ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων.

Την παρουσία μελών της ISIS στο κρατίδιο Κεράλα αναφέρει και πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην Hind Wilayah, ινδικό παρακλάδι της ISIS, που έχει περίπου 180 με 200 μέλη («26th report of the Analytical Support and Sanctions Monitoring Team», Συμβούλιο Ασφαλείας OHE, 23/07/2020). 

Ινδός αξιωματούχος ανέφερε στην «Hindustan Times» πως «η Τουρκία έχει γίνει το “νέο Ντουμπάι” του Πακιστάν σε μικρότερη κλίμακα». Η πόλη των ΗΑΕ ήταν το «δεύτερο σπίτι» της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν, της ISI (Inter-Services Intelligence) την δεκαετία 2000-2010 «και το επίκεντρο αντι-ινδικών δραστηριοτήτων στην δυτική Ασία». Εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκαν Ινδοί μουσουλμάνοι που στράφηκαν κατά του κράτους τους, μεταξύ αυτών και οι ιδρυτές των «Indian Mujahideen», σύμφωνα με τον ίδιο.

Από το 2014 όμως που τα ΗΕΑ έγιναν ένας από τους στενότερους συνεργάτες της Ινδίας έπαψαν να δίνουν καταφύγιο και προστασία σε όσους εμπλέκονται σε αντι-ινδικές δραστηριότητες.

Αυτή είναι μια από τις ευκαιρίες που εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Στις αιματηρές διαδηλώσεις για την αλλαγή του νόμου για την χορήγηση υπηκοότητας στην Ινδία (Citizenship Amendment Act – CAA) που κράτησαν από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σχεδόν και τον Απρίλιο του 2020, πηγές ασφαλείας αναφέρουν πως υπήρξε τουρκική στήριξη στους διαδηλωτές.

«Ινδοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ριζοσπαστικοποίησης χρηματοδοτείται από την Άγκυρα και εφαρμόζεται σε συντονισμό με το βαθύ κράτος του Πακιστάν», γράφει η «Hindustan Times». Αναφέρει επίσης ότι ο Erdoğan είναι ο μόνος ηγέτης που μίλησε κατά της Ινδίας για το θέμα του Κασμίρ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είπε πως είναι τόσο σημαντικό για την Τουρκία, όσο και για το Πακιστάν. Ταύτισε «τον αγώνα των Κασμίρων» με αυτό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi κατηγόρησε το Πακιστάν ότι εξακολουθεί να διεξάγει «έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» εναντίον της Ινδίας, κατηγορώντας το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει υπογείως ομάδες ανταρτών στο Ινδικό Κασμίρ, όπου η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ένοπλη εξέγερση. «Το Πακιστάν έχει ήδη χάσει τρεις πολέμους. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα χρειαστούν 7 με δέκα ημέρες για να κάνουν σκόνη το Πακιστάν», τόνισε ο Modi στη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική ακαδημία του Νέου Δελχί. 

Τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, εκπαιδευτικά ινστιτούτα και ΜΚΟ

Σε επόμενο δημοσίευμα του Shishir Gupta στη «Hindustan Times» (07/08/2020) με τίτλο «Turkey’s tentacles in India go deeper than thought, says new intel warning» παρουσιάζεται μια δεύτερη αναφορά που παραδόθηκε στους σχεδιαστές της εθνικής ασφάλειας της Ινδίας. Το δημοσιεύμα αναφέρει πως άτομα και οργανώσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία πως συνδέονται και με την πακιστανική ISI, έχουν «ισχυρούς δεσμούς με το καθεστώς Ερντογάν».

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερο βάρος δίδεται σε οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν «ελκυστικές υποτροφίες» σε Ινδούς για σπουδές στην Τουρκία. Οι υποτροφίες και οι θέσεις σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών χορηγούνται σε Κασμίρους και μουσουλμάνους φοιτητές μέσα από κρατικά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ. «Μόλις οι φοιτητές προσγειωθούν στην Τουρκία, τους προσεγγίζουν και τους αναλαμβάνουν οι αντιπρόσωποι (proxies) του Πακιστάν που επιχειρούν εκεί», σημειώνει η αναφορά.

Στην έκθεση των ινδικών υπηρεσιών κατονομάζονται οι εξής τουρκικοί οργανισμοί που βρίσκονται πίσω από τις υποτροφίες. Περιλαμβάνουν το TUGVA (Turkey Youth Foundation), το YTB (Presidency of Turks Abroad &Related Communities), το TDF (Turkey’s Diyanet Foundation) και το TIKA (Turkish Cooperation &Coordination Agency).

«Οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις έχουν απευθείας σύνδεση με την τουρκική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Erdoğan ή την οικογένειά του», ανέφερε στην «Hindustan Times» αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως η TUGVA που λειτουργεί με τις ευλογίες του γιού του Erdoğan, Bilal Erdoğan, ανέπτυξε ισχυρούς δεσμού με ισλαμικές οργανώσεις στην Ινδία όπως το φοιτητικό παράρτημα της Jamaat-e-Islami, το Student Islamic Organisation (SIO). Η ίδια η οργάνωση αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Τουρκία.

Η αναφορά κατηγορεί επίσης την Πρεσβεία της Τουρκίας στο Νέο Δελχί για την σφυρηλάτηση συμμαχιών με ινδικές ΜΚΟ και υπογραμμίζει ότι «Ινδοί ακτιβιστές που υπηρετούν την ατζέντα της Άγκυρας στέλνονται ολοένα και περισσότερο στην Τουρκία για ταξίδια έκθεσης στη χώρα και ενθαρρύνονται να μιλούν κατά της Ινδίας. Μερικές από τις τουρκικές οργανώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις κατά της Ινδίας είναι το International Humanitarian Relief Foundation, το TDF (που επίσης χρηματοδοτεί υποτροφίες) και το Pak-Turkey Cultural Association».

Επικαλούμενος επίσης ινδικές αναφορές ασφαλείας, ο Manish Shukla στο «Zee News» (13/08/2020) αναφέρει πως ο Erdoğan «διέθεσε τεράστια ποσά στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να ριζοσπαστικοποιήσουν Ινδούς μουσουλμάνους με την βοήθεια ιεροκηρύκων που στρατολογήθηκαν από μέλη της ISIS που είχαν παραδοθεί.»

Τουρκικό αφήγημα και Ινδία

Ενδιαφέρον έχει και το καταληκτικό σχόλιο του Gupta για το πώς η Τουρκία κεφαλαιοποιεί στο οθωμανικό της παρελθόν, στο απόγειό του οποίου κυριαρχούσε σε μεγάλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της δυτικής Ασίας και των βορειοαφρικανικών ακτών.  

«Η προσπάθεια του Erdoğan να επεκτείνει την επιρροή του μεταξύ των νοτιοασιατών μουσουλμάνων έχει στο φόντο την προσπάθεια του να ανταγωνιστεί την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας στον ισλαμικό κόσμο και προσφέρει μια συντηρητική Τουρκία με ισλαμικές παραδόσεις ως ένα πρότυπο που μπορούν να ακολουθήσουν τα ισλαμικά έθνη.

Είναι ένα αφήγημα που λειτουργεί καλά για τον Imran Khan και την ινδική υποήπειρο, ιδιαίτερα με δεδομένο τις πρόσφατες επιτυχίες της Ινδίες στην εκβάθυνση των δεσμών με την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Τον Απρίλιο, η εθνική ραδιοτηλεόραση του Πακιστάν ξεκίνησε την μετάδοση της τουρκικής τηλεοπτικής σειράς, Ertuğrul Gazi, που είναι γενικά βασισμένη στην ιστορία του Ογούζου Τούρκου μουσουλμάνου ηγέτη Ertuğrul, το οποίο ο γιος Osman Ghazi θεωρείται ως ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η σειρά είναι μεταγλωττισμένη στα Ούρντου, προωθείται από τον Imran Khan στο Πακιστάν όπως υποστηρίχθηκε από τον Erdoğan στην Τουρκία και εικονίζει την γενναιότητα των Ογούζων Τούρκων μουσουλμάνων που πολεμούσαν τους Μογγόλους, τους Χριστιανούς και τους Βυζαντινούς και δοξάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θεωρείται ως ένα κομμάτι κλειδί στην επιρροή “μαλακής ισχύος” της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο.»

I had the great pleasure of meeting @aamir_khan, the world-renowned Indian actor, filmmaker, and director, in Istanbul. I was happy to learn that Aamir decided to wrap up the shooting of his latest movie ‘Laal Singh Chaddha’ in different parts of Turkey. I look forward to it! pic.twitter.com/3rSCMmAOMW

— Emine Erdoğan (@EmineErdogan) August 15, 2020

Emine Erdoğan &Aamir Khan

Απτό δείγμα της πιο πάνω συμπεριφοράς θεωρήθηκε η πρόσφατη συνάντηση του γνωστού Ινδού ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού Aamir Khan με την Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, Emine Erdoğan.

Η σύζυγος Erdoğan ενημέρωσε μέσω Twitter πως ο σκηνοθέτης του Bollywood θα ολοκληρώσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Laal Singh Chaddha» σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Η ενέργεια του Khan προκάλεσε έντονη πολιτική αντίδραση στην Ινδία.

Σύμφωνα με το «ThePrint.in» (17/08/2020), το εθνικιστικό κόμμα VHP (Vishva Hindu Parishad) ανέφερε πως η αγάπη ορισμένων ατόμων και ηθοποιών με «αντι-ινδικές δυνάμεις» έχει αυξηθεί. «Ένας ηθοποιός που νιώθει περήφανος που συναντήθηκε με την Πρώτη Κυρία της Τουρκίας δείχνει τόσα πολλά πράγματα», ανέφερε ο Alok Kumar, στέλεχος του κόμματος.

Ο Vinod Bansal, Εκπρόσωπος Τύπου του VHP πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους το ινδικό κοινό συμπεριφέρθηκε τόσο καλά και τους έκανε ηθοποιούς, σήμερα νιώθουν περήφανοι να συναντώνται με χώρες όπως η αντι-ινδική Τουρκία. Έτσι, είναι πολύ φυσιολογικό για το ινδικό κοινό να νιώθουν πληγωμένο. Θα πρέπει να το σκεφτούμε.»

Ο βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού Congress (Indian National Congress), Abhishek Manu Singhvi, χωρίς να αναφερθεί στην συνάντηση του ηθοποιού με την Emine Erdoğan, έγραψε στο Twitter:

«Ο Ερντογάν έχει αποστολή να γίνει ο νέος, αυτόκλητος Χαλίφης. Ήταν πάντοτε αντι-Ινδός και η θρησκευτική διεύθυνση της Τουρκίας υπό τον έλεγχό του χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό στην Ινδία. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη, αόρατη απειλή για εμάς. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε τον Erdoğan, ούτε κανένα από τους φίλους του.»

#Erdogan is on a mission to become a new self appointed Caliph'. He has always been anti-India and Turkey's religious directorate under him is funding extremism in India.#Turkey is the biggest invisible threat for us. Erdogan or any of his acquanitances shouldn't be trusted.

— Abhishek Singhvi (@DrAMSinghvi) August 17, 2020
Keywords
μκο, μκο, bollywood, μμε, επιρροή, δραση, times, red, turkey, official, khan, recep, σχολεια, isis, οηε, support, team, ohe, ηαε, διαδηλωσεις, india, intel, youth, tdf, turkish, news, istanbul, happy, wrap, movie, forward, twitter, erdogan, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, khan, χωρες, το θεμα, βημα, εθνικη, ηαε, ηγετης, ηθοποιος, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, θρησκευτικα, ινδια, ιραν, μμε, οηε, οθωμανικη αυτοκρατορια, ohe, turkey, wrap, αγαπη, αγκυρα, αρθρο, αραβικα, ατζεντα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γιου, γυρισματα, δεδομενο, διαστημα, διευθυνση, δειχνει, δειγμα, δυτικη, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ενεργεια, εξοδα, επιρροή, ερντογαν, ηγεμονια, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ινδος, καταρ, κυβερνηση, κυρια, κομμα, κομβος, μικρο, οθωμανικο, οικογενεια, πακισταν, προγραμματα, προστατης, ριαντ, σαουδικη αραβια, συγκεκριμενα, σειρα, ταξιδια, τουρκια, φοντο, anti, bollywood, erdogan, forward, happy, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, india, intel, istanbul, isis, κομματι, ομαδες, πακιστανος, πηγες, recep, movie, support, tdf, θεσεις, world, ξεκινησε, youth
Τυχαία Θέματα