Η έννοια της αρχαιότητας και πείρας στις προαγωγές

Καταρχάς, σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη αρχαιότητα κατά κανόνα συνεπάγεται και μεγαλύτερη πείρα και η πείρα εξάγεται ως λογική απόρροια της μεγαλύτερης αρχαιότητας.

Περαιτέρω, έχει νομολογηθεί ότι η πείρα αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της αξίας την οποία και επαυξάνει, λόγω του εύρους υπηρεσίας ή άλλως αποτελεί παράγοντα που επαυξάνει την αξία, η σχετική με τα καθήκοντα της θέσης πείρα θεωρείται ότι επαυξάνει τις γνώσεις και την εν γένει απόδοση των υποψηφίων στον τομέα τους, προσμετρά ως στοιχείο αξίας, όταν είναι σχετική με τα καθήκοντα της θέσης και είναι δηλωτική του γνωσιολογικού

βάθρου των υποψηφίων.

Περαιτέρω, πείρα η οποία αποκτάται από την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων ανάγεται στον παράγοντα των προσόντων, με την ευρύτερη έννοια και μπορεί να συνεκτιμηθεί κατά την κρίση για την ανεύρεση του καταλληλότερου για τη θέση υποψήφιου, καθότι η έννοια «προσόντα» δεν περιορίζεται μόνο στους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών αλλά και σε άλλα εφόδια, όπως πνευματικά και πείρα, και το τελευταίο στοιχείο προσμετρά στην αξία.

Επίσης, για να είναι αποφασιστικής σημασίας η πείρα πρέπει να είναι πείρα που έχει αποκτηθεί κατά την εκτέλεση καθηκόντων σε θέση που προηγείται αμέσως της επίδικης.

Όπως δε χαρακτηριστικά λέχθηκε και στην απόφαση του ΔΕΚ, τμήμα μείζονος σύνθεσης, (πλέον ΔΕΕ) στην υπόθεση C-17/05 B. F. Cadman κατά Health &Safety Executive, ημ. 3.10.2006, σκέψη 35, «Κατά κανόνα, χρησιμοποίηση του κριτηρίου της αρχαιότητας είναι πρόσφορη για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Πράγματι, η αρχαιότητα συνδυάζεται με την πείρα και καθιστά κατά κανόνα τον εργαζόμενο ικανό να εκπληρώνει καλύτερα τις εργασιακές του υποχρεώσεις».

Επίσης, σύμφωνα με αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων, ο εργαζόμενος με την πάροδο του χρόνου αποκτά πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της εργασίας του.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα