Όσα πρέπει να ξέρετε για την πρώτη εξόρμηση- Ποιες οι προβλέψεις

Λίγα 24ωρα μένουν μέχρι την πρώτη εξόρμηση των κυνηγών στην Κύπρο.

Στις 19 Αυγούστου ημέρα Κυριακή χιλιάδες κυνηγοί θα εξορμήσουν στις υπαίθρους για το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας από τους 45 χιλιάδες κυνηγούς αναμένεται να ανανεώσουν την κυνηγετική τους άδεια λιγότεροι από τους μισούς.

Το κόστος της άδειας κυνηγίου, όπως και πέρσι, ανέρχεται στα 77 ευρώ για όλη την κυνηγετική περίοδο, ενώ με συνοδεία σκύλου προστίθενται ακόμα 10 ευρώ και τα εκπαιδευτικά 20. Για κυνήγι

μπεκάτσας υπάρχει χρέωση 50 ευρώ.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι της φάσσας.

Την ίδια ώρα έχει αναρτηθεί σχετικός πίνακας με τα είδη τα οποία είναι θηρεύσιμα σε οποιοδήποτε κάτοχο άδειας κυνηγίου για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019.

Επίσης, δόθηκανστη δημοσιότητα και οι απαγορευμένες περιοχές αναλυτικά, με την ισχύ της απαγόρευσης να είναι μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2019.

Δείτε τις απαγορευμένες περιοχές αναλυτικά ΕΔΩ

Μιλώντας στο Sigmalive εκπρόσωπος του Κινήματος Κυπρίων Κυνηγών* αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας κυνηγός του και τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας που δυσκολέψει την εξόρμηση στις 19 Αυγούστου. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Κύπρο οι κυνηγοί πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα είναι η διαχρονικά κακή κατάσταση του οδικού δικτύου στην ύπαιθρο και ειδικότερα στα βουνά.

Την ίδια ώρα το πρόβλημα της λαθροθηρίας ταλανίζει τόσο το Ταμείο Θήρας όσο και τους κυνηγούς, αφού είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το θήραμα παρουσιάζει μείωση.

Όσον αφορά στις φετινές προβλέψεις οι Κύπριου κυνηγοί παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι λόγω της προεργασίας που έγινε τους προηγούμενες μήνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Κυπρίων Κυνηγών, φέτος βοήθησαν πολύ οι κυνηγετικοί σύλλογοι με σπορές και ποτίστρες νερού σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά θα είναι «λίγο καλυτέρα από πέρσι αλλά υπάρχουν περιοχές που είναι άδειες από θηράματα».

*Το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών είναι ένας Παγκυπρίας σύλλογος με έδρα τη Λεμεσό που προσφέρει στην φύση αφιλόκερδος με έργα όπως δεντροφυτεύεις, σπορές, παροχή νερού στα θηράματα και καθάρισμα σκουπιδιών. Επίσης βοηθούν σε πυρκαγιές και προσφέρουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τρόφιμα.

Keywords