Η εικόνα με την πανδημία διεθνώς

Ασθενείς από Σλοβακία διακομίζονται σε νοσοκομεία στην Πολωνία για αποσυμφόρηση της κατάστασης την ίδια ώρα που καταγράφονται αυξήσεις κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και αλλού. Διαδηλώσεις έγιναν χθες στη Βιέννη κατά των μέτρων.

Προχωρεί και το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά βραδέως κυρίως σε φτωχές χώρες.

Οι πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς με Covid-19 διακομίστηκαν στη γειτονική Πολωνία και άλλοι αναμένονται στη Γερμανία, ώστε

να αποσυμφορήσουν τη χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid παγκοσμίως, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Πολωνία και η Γερμανία έχουν προσφέρει έως σήμερα δέκα νοσοκομειακά κρεβάτια, ένα για κάθε Σλοβάκο ασθενή. Η Πολωνία περιμένει επίσης σήμα από τις τσεχικές αρχές για να δεχθεί έναν πρώτο ασθενή από αυτή τη χώρα.

Η Σλοβακία κατέγραψε κατά μέσο όρο 24,09 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, ακολουθούν η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, με ποσοστό 22,52 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ντράγκι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την αύξηση των μολύνσεων και πρόσθεσαν ότι θεωρούν πως πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας "περιορίζοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις, όπως και την δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών".

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.641 περιστατικά και 307 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 355.024 διαγνωστικά τεστ, το 6,6% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν εκ νέου χθες Σάββατο πορεία στο κέντρο της Βιέννης διαμαρτυρόμενοι εναντίον των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η αστυνομία της πρωτεύουσας της Αυστρίας ανέφερε ότι προχώρησε σε κάποιες συλλήψεις, ορισμένες στο τέλος της κινητοποίησης, όταν αρκετοί από τους συμμετέχοντες αρνήθηκαν να διαλυθούν.

Στην πλειονότητά τους, οι διαδηλωτές δεν έφεραν μάσκες και δεν τηρούσαν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση στην πορεία που έκαναν στο κέντρο της Βιέννης, προς την κατεύθυνση του πάρκου Πράτερ, όπου τους είχε προτρέψει να συγκεντρωθούν το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPO).

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα χαλάρωση των μέτρων, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί. Όμως οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 απεναντίας αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες σε ημερήσια βάση.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.262 κρούσματα , με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 799.727. Παράλληλα, 22 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.856 νεκρούς. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) παρέμεινε στο 1,01 - ξεπέρασε το 1 την Παρασκευή, για πρώτη φορά από την 20ή Ιανουαρίου.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.103 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.500.182, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα, 96 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 71.900 νεκρούς.

Φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ήταν σχεδόν τα μισά από τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Γερμανία αφότου εκδηλώθηκε ως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη έρευνα των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων των κρατιδίων, επί συνόλου 71.804 ανθρώπων που υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, τουλάχιστον οι 29.000 φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας.

Φάρμακα και εμβόλια

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck και ένα αμερικανικό εργαστήριο ανακοίνωσαν ότι υπάρχει πρόοδος στον σχεδιασμό ενός φαρμάκου κατά της Covid-19 που χορηγείται από το στόμα: το αντιικό τους που είναι στο στάδιο των δοκιμών έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του ιικού φορτίου.

Η Merck διέκοψε στα τέλη Ιανουαρίου τις εργασίες της πάνω σε δύο πιθανά εμβόλια κατά της Covid-19 αλλά συνεχίζει την έρευνά της πάνω σε δύο θεραπείες κατά της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της μολνουπιραβίρης, που ανέπτυξε με την αμερικανική εταιρία Ridgeback Bio.

Το φάρμακο μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς έπειτα από πέντε ημέρες θεραπευτικής αγωγής, ανακοίνωσε η εταιρία το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες. Η 2η φάση της δοκιμής (οι δοκιμές έχουν τρεις φάσεις πριν από την πιθανή εμπορία) πραγματοποιήθηκε σε 202 ασθενείς εκτός νοσοκομείου, που είχαν Covid-19 με συμπτώματα.

Λατινική και Κεντρική Αμερική

Ισημερινός και Παραγουάη έλαβαν από περίπου 20.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac, δωρεά της Χιλής, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις τους χθες Σάββατο.

Η Χιλή - μια από τις πλουσιότερες χώρες στην περιφέρεια - έχει πλέον εμβολιάσει πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες της και κατατάσσεται έκτη στον κόσμο ως προς τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί κατά κεφαλήν.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.555 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 69.609 κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 264.325 νεκρούς επί συνόλου 10.938.836 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 750 κρούσματα ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 344 νεκρούς επί συνόλου 54.835 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020.

Στην Κόστα Ρίκα οι αρχές έχουν καταγράψει 206.640 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 2.833 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ή κατά μέσον όρο 566 κρούσματα και 7,7 θανάτους σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με τις αρχές, ο R0 -ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού- παραμένει κάτω από το 1 από την αρχή της χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι η εξάπλωση της πανδημίας επιβραδύνθηκε.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Χιλή ξεπέρασε τους 21.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Καταγράφηκαν οι θάνατοι άλλων 80 ασθενών , εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.008 νεκρούς. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 5.037 μολύνσεις που αύξησαν το σύνολο των κατοίκων της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 850.483.

Στο Μεξικό τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 779 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 190.357 νεκρούς. Επιβεβαιώθηκαν 6.561 μολύνσεις με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 2.125.866.

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Ενθαρρυντικές δοκιμές ενός φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Xinhua
 

Keywords
Τυχαία Θέματα