Διπλωματική κινητοποίηση για τις διαρροές EastMed

Στη σκιά των διαρροών των σεναρίων και των όσων ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για το μέλλον του αγωγού EastMed, έρχεται αύριο στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – o οποίος πρώτα θα επισκεφθεί το Κάιρο, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία φαίνεται να εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο την ασάφεια που δημιουργήθηκε, δύο σχεδόν μήνες πριν από την πραγματοποίηση της  Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας

θα ενημερωθεί και για τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, η οποία ακολούθως την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα

Στην Κύπρο φθάνει αύριο και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, όπου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τον «ΕuroAsia Interconnector», με σκοπό την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, που ακολουθεί ως γνωστόν την ίδια πορεία που ακολουθεί ο σχεδιασμός του EastMed. Στην ατζέντα των επαφών θα βρεθούν αναπόφευκτα και τα επόμενα βήματα της ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο. Από τη μια, ο φόβος των τουρκικών αντιδράσεων, από την άλλη η πανδημία του κορωνοϊού και η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου/φυσικού αερίου εξαφάνισαν από τον δημόσιο διάλογο τα ζητήματα εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της ΑΟΖ.

Ασχέτως αν οι διαρροές για νέα εναλλακτικά σενάρια που παρακάμπτουν τον EastMed ευσταθούν ή όχι, το μάθημα είναι πως η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασίζεται σε κανέναν για την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. Η κάθε χώρα κοιτάζει το δικό της εθνικό-οικονομικό συμφέρον,  και η συνεννόηση Ισραήλ-Αιγύπτου για μεταφορά του «Λεβιάθαν» στο Ιτκού  για υγροποίηση, αυτό καταδεικνύει.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα