Η ΕΕ επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τις χώρες του Βίζεγκραντ

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις των θεσμών με τις "χώρες του Βίζεγκραντ", στον απόηχο του μεταναστευτικού και μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις μεταναστών στα κράτη μέλη "δεν έχουν μέλλον".

Συγκεκριμένα, χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δείπνο εργασίας με τους τέσσερις πρωθυπουργούς που μετέχουν στην "ομάδα του Βίζεγκραντ", γνωστή και ως "V4". O Γιούνκερ συνέφαγε με τους Μποχουσλαβ

Σόμποτκα (Τσεχία), Βίκτωρ Ορμπάν (Ουγγαρία) , Μπεάτα Σζυντλο (Πολωνία) και Ρόμπερτ Φίτσο (Σλοβακία).

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωνε από την τριμερή κοινωνική σύνοδο της ΕΕ "δεν βλέπω κανένα ιδιαίτερο μέλλον για αυτό το έργο, αλλά είναι σημαντικό να βρούμε μια αντίληψη που να μην χωρίζει την Πολωνία και άλλες χώρες του ομίλου Βίζεγκραντ από την υπόλοιπη Ευρώπη"."Αυτή η εντελώς περιττή σύγκρουση μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να τελειώσει", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Τουσκ είπε ακόμα ότι συμπάσχει με κάποια από τα επιχειρήματα της Πολωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν "ορισμένες συνέπειες" αν συνέχιζαν να παραβιάζουν τις αποφάσεις της ΕΕ. "Αυτοί είναι οι κανόνες στην Ευρώπη",

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Γιούνκερ με ανάρτησή του στο τουϊτερ δήλωσε σε σχέση με το δείπνο ότι "στο μενού: συναίνεση μέσω #compromise και #cooperation. #unity" - (συμβιβασμό, συνεργασία και ενότητα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί μετά το Brexit, οι χώρες του V4 προειδοποιούν για μια Ευρώπη με πολλές ή δύο ταχύτητες και υποστηρίζουν ότι αντί για περαιτέρω ομοσπονδία, η ΕΕ πρέπει να στηρίζεται στα εθνικά κράτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα