Η Σοφία Γιολδάση στις αυριανές «ΧορωδιοΓραφίες»

14:35 19/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αφιερωμένες στην νέα και ταλαντούχα μαέστρο Σοφία Γιολδάση από την Καρδίτσα, είναι οι “ΧορωδιοΓραφίες” αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Η εκπομπή, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, είναι μία παραγωγή της ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ για το Τρίτο Πρόγραμμα και μεταδίδεται κάθε Παρασκευή στις 9μ.μ. Την ηχογράφηση έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Δημάκος.

Για τη Σοφία Γιολδάση που μετά την επιστροφή της από το εξωτερικό,

ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, μιλούν ο Αρχιμουσικός Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και η Εριφύλη Δαμιανού μαέστρος της χορωδίας “Γιάννης Μάντακας” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκουσα στο ίδιο Πανεπιστήμιο

Ακόμη στην εκπομπή, με την συμπλήρωση πεντακοσίων χρόνων από τον θάνατο του Heinrich Isaac (c.1450-1517) θα ακουστούν 3 έργα του, Ήταν ευρύτερα γνωστός από τους συγχρόνους και ένας παραγωγικός συνθέτης σε όλα τα είδη μουσικής της εποχής, τόσο στην θρησκευτική όσο και κοσμική μουσική. Ο Ισαάκ προφανώς γεννήθηκε, ίσως στη Φλάνδρα.

Αν και κάποια από τη μουσική του εμφανίζεται σε χειρόγραφα που αντιγράφηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1470, η παλαιότερη βιογραφική αναφορά χρονολογείται από το 1484, ονομάζοντάς τον ως συνθέτη στο Ίνσμπρουκ.
Επίσης θα μεταδοθούν τρία Negro Spiritual από την εκκλησιαστική χορωδία του Μόντρεαλ και το Banana boat song που έγινε γνωστό από το Ηarry Βelafonte θα το ακούσουμε από ανδρικό φωνητικό σύνολο από την Βενεζουέλα

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: />Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Η Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας με τους Jos Vermunt και Jos van Veldhoven (Bachelor & Master of Music). Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Basilio Astulez (Kantika Korala, Bilbao) και Andrew Nethsingha (St.John’s College Choir, Cambridge). Αντικείμενο της έρευνάς της αποτέλεσε η χρήση της σωματικής κίνησης στη χορωδιακή πράξη παιδικών και νεανικών χορωδιών. Η Σοφία είναι, επίσης, αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32). Μελέτησε τραγούδι με τους Xenia Meijer, Irene Verburg και Geert Berghs και τεχνική αναπνοής με τον Paul Triepels. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, master classes διεύθυνσης χορωδίας και ensemble singing με τους Kaspars Putniņš, Harry van der Kamp, Theodora Pavlovitch, Κωστή Κωσταντάρα, Αντώνη Κοντογεωργίου, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, κ.ά.
Ως μέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Nieuwe Kerk Amsterdam, κ.ά.) και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης μαέστρων όπως οι Ivan Fisher, Peter Dijkstra, Serge Baudo, James Gaffigan, Wilma ten Wolde, κ.ά.
Επίσης, για μία χρονιά υπήρξε μέλος της ομάδας καθηγητών της Nationaal Kinderkoor (Netherlands Children’s Choir, 2010-2011), όπου δίδαξε σολφέζ, θεωρία και φωνητική, προετοιμάζοντας τα παιδιά για παραγωγές όπως η 3η και η 8η Συμφωνία του Mahler (συναυλίες με τις Berliner Philharmoniker/Sir Simon Rattle και Concertgebouw Orchestra /Mariss Jansons, αντίστοιχα).
Μεταξύ 2011-2013 η Σοφία διηύθυνε τη μικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden.
Για 3 χρόνια υπήρξε μαέστρος της παιδικής χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor με την οποία εμφανίστηκε στους σημαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.ά.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς και για τη Universal Music/Deutsche Grammophon, κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Cantemus (Ουγγαρία) και συνεργάστηκε με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της παλιάς μουσικής, όπως οι Ton Koopman και Emma Kirkby.
Στις 30/04/13 η Σοφία είχε την τιμή να διευθύνει την NAK και το Nederlands Blazers Ensemble στην ορκομωσία του νέου Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Η Σοφία έχει αποτελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεμινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία και Ολλανδία. Τον Ιανουάριο του 2017 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ηacettepe Üniversitesi στην Άγκυρα της Τουρκίας για να διδάξει στην 3η Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας. Στο παρελθόν έχει επίσης διδάξει, μεταξύ άλλων, στο St. George International Music and Choir Festival (2014), στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (2015) και στο «Mουσικό Χωριό» Αγ. Λαυρεντίου Πηλίου (2015, 2016).
Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 η Σοφία διηύθηνε την «Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων». Είναι, επίσης, μαέστρος του νεοσύστατου Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo», της «Παιδικής Χορωδίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης», και των χορωδιών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Vladimiros Symeonidis Erifili Damianou

Keywords
Τυχαία Θέματα