Η αποτίμηση της πενταμερούς στη Γενεύη και τα επόμενα βήματα (BINTEO)

Η άτυπη διάσκεψη επιβεβαίωσε την οδυνηρή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντανά.

Η Τουρκία έδειξε και επίσημα ότι δεν είναι σε θέση για έναν έντιμο συμβιβασμό, βάζοντας τέλος στην λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αυτή η βάση λύσης αποτελεί προηγούμενη, θέση της Τουρκίας και φυσικά οδυνηρός συμβιβασμός για την πλευρά μας.  

 Μπορεί η διάσκεψη να λεγόταν άτυπη και διαδικαστικού χαρακτήρα, εντούτοις συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ουσίας του Κυπριακού,

ενώ παράλληλα με την κατατεθειμένη πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, αυτή των 6 σημείων, η διάσκεψη έλαβε και επίσημο χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά η Τουρκική πλευρά θέτει επίσημα στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ίσο διεθνές καθεστώς.

Μέσα από τα έξι σημεία της πρότασης Τατάρ είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη της Τουρκίας, θέλει ουσιαστικά να έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κυρίαρχου κράτους και επιπλέον να ασκεί έλεγχο στο σύνολο της Κύπρου, και να έχει όλα τα προνόμια της συμμετοχής στην ΕΕ.  

Η σύγκληση μίας νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, μπορεί από την δική μας πλευρά, να περιγράφεται ως το καλύτερο υπό τις περιστάσεις αποτέλεσμα, εντούτοις ήταν η επιδίωξη της άλλης πλευράς.

Η Τουρκία δεν επιθυμούσε ενόψει ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ιούνιο, ένα ναυάγιο στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Η Τουρκία επιδιώκει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, όπου είναι και το κύριο αίτημά της στις σχέσεις της με την ΕΕ και σίγουρα αποτελεί ερώτημα η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος έχει και το δικαίωμα άσκησης Βέτο στα αιτήματα της Τουρκίας, αλλά πλέον μετά και την σύγκλιση της νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης βρίσκεται σε δύσκολη θέση ακόμη και να ανακόψει την αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Φαίνεται ότι εξαντλείται πλέον ο λεγόμενος ωφέλιμος ορίζοντας, το ενδιαφέρον για έντιμους συμβιβασμός έχει ήδη ατονήσει και υπάρχει ο κίνδυνος το κυπριακό πλέον να μπει σε μια κατάσταση που θα προσομοιάζει με τις άλλες «παγωμένες συρράξεις».

Ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι είτε η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, είτε η επιδίωξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους από φίλες χώρες της Τουρκίας καθώς και οι προκλήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως επίσης και η δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και αλλού.    

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται τις επόμενες μέρες να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν την νέα άτυπη διάσκεψη ώστε να μην περιέλθουν οι τρείς ή τέσσερις μήνες.

Στην γλώσσα της διαπραγμάτευσης είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν τίθενται στο τραπέζι τόσοι μήνες υπάρχει το ενδεχόμενο να μην συγκληθεί ποτέ.

Βέβαια υπάρχει πάντα το ερώτημα πως οι όποιες διαβουλεύσεις πρόκειται να πετύχουν αλλαγή πλέον της τουρκικής θέσης.

Όπως λέχθηκε από διπλωματικές πηγές, θα γίνουν προσπάθειες ώστε να πιέσει ο διεθνής παράγοντας και η ειδικότερα η Αμερική με την νέα διοίκηση του Μπάντεν.

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη προγραμματίσει αρκετά εντός του μήνα, σε μία προσπάθεια να κτίσει συμμαχίες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Έχει σημασία όμως και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τη σύγκληση της νέας άτυπης διάσκεψης. Τι λένε οι πληροφορίες σου Σκεύη;   

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ θα συνεχιστούν οι κάθοδοι της ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στην Κύπρο αυτό τον μήνα και σίγουρα πριν από την ετοιμασία των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και των όσων συνέβησαν στην Γενεύη.

Θα υποβάλει δηλαδή δυο εκθέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτήν για την ανανέωση ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και αυτήν για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.     

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης 

Πυρά Ερντογάν: «Δεν εμπιστεύομαι τους Ε/κ, είναι ψεύτες, εξαπατούν»

Keywords
Τυχαία Θέματα