Η αποχή ορίζει το παιχνίδι - Αγώνας δρόμου για τα κόμματα

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται μέχρι στιγμής η αποχή, με τα πολιτικά κόμματα να χάνουν στα σημεία από τον μεγαλύτερό αντίπαλό τους, γεγονός που ούτως ή άλλως φοβούνταν.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας, η προσέλευση στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αγγίζει το 46,4%, το οποίο βρίσκεται περί τις 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011 και περίπου 24,4 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις βουλευτικές του 2006, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις για μια συνεχώς φθίνουσα πορεία στη συμμετοχή

των ψηφοφόρων. Στις κάλπες εξωτερικού, η προσέλευση φτάνει στο 39% σε σχέση με 40% το 2011.

Το σημαντικότερο πρόβλημα παρατηρείται στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας, η οποία είναι η πολυπληθέστερη και όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο 2016 και το 2011.

Αν οι η προσέλευση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η αποχή στο κλείσιμο της κάλπης αναμένεται να είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού την επόμενη ημέρα.

Μέχρι στιγμής, ούτε τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για συμμετοχή στη διαδικασία, ούτε οι κατ’ επανάληψη εκκλήσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών, φαίνεται να πείθουν το εκλογικό σώμα.

Η αποχή, σε αυτή την περίπτωση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών, μεταφράζεται εν πολλοίς σε ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στο κυπριακό πολιτικό σύστημα που όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών.

Τα σιωπηρά σημάδια κόπωσης που παρουσιάζονται σε αυτές τις εκλογές, διαμορφώνουν μια σαφή στάση έναντι των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και σε σχέση με τον χειρισμό των κορυφαίων εθνικών θεμάτων από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, εδώ και αρκετή ώρα, τα κόμματα επιδίδονται σε σκληρή μάχη με το χρόνο, επιστρατεύοντας κάθε μέσο, προκειμένου να μεταπείσουν ακόμα και τους πιο απογοητευμένους να μεταβούν στα εκλογικά τους κέντρα για να ψηφίσουν.

Τέλος, σημειώνεται ότι από αυτό το χρονικό σημείο μέχρι και τις 17:00, η εκλογική εμπειρία δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ανατροπή του σκηνικού και αύξηση της προσέλευσης, ενώ μια ενδεχόμενη συσπείρωση της τελευταίας στιγμής ίσως επιτευχθεί από τις 17:00 μέχρι τις 18:00.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα