Η απάντηση Ερευνητικής ΣΚΤ για σύγκρουση συμφερόντων μέλους της

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ερευνητική ΣΚΤ, για τα δημοσιεύματα που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων μέλους της.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η Ερευνητική Επιτροπή, η συσταθείσα κατόπιν διατάγματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 06.07.2018, σε σχέση με την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, ανακοινώνει τα πιο κάτω:

(1) Η Ερευνητική Επιτροπή, έχοντας υπόψη το σημερινό δημοσίευμα στον έντυπο Τύπο, αναφέρει ότι, το μέλος της, κ. Γιώργος Γεωργίου, επέδειξε όντως ενδιαφέρον για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής

Τράπεζας το 2013 και το 2015, αλλά μετά τον διορισμό των κ.κ. Κληρίδη και Χατζηγιάννη θεώρησε το θέμα λήξαν.

(2) Ο κ. Γιώργος Γεωργίου δεν θεώρησε κώλυμα το γεγονός, δεδομένου ότι οι όροι εντολής της Ερευνητική Επιτροπής δεν επικεντρώνονται στους διορισμούς των κ.κ. Κληρίδη και Χατζηγιάννη και στη νομιμότητά τους, την οποία εν πάση περιπτώσει δεν θα εξετάσει. Το αντικείμενο έρευνας της Επιτροπής εκτείνεται σε πολύ ευρύτερα θέματα και γεγονότα, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο προ και μετά το 2013 και τα οποία αποκλειστικά και μόνον άπτονται της κατάρρευσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, η οποία κατάρρευση με κανένα τρόπο δεν θα κριθεί από τους πιο πάνω διορισμούς.

(3) Η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της.

Εκδόθηκε στη Λευκωσία, την 7η Σεπτεμβρίου 2018.

τράπεζα έπρεπε να είχε μείνει Αγροτική"

Την εκτίμησή του ότι δεν έπρεπε ποτέ η τράπεζα, όπως είπε, να γίνει Συνεργατική αλλά έπρεπε να παραμείνει Αγροτική, γιατί οι αγρότες την ίδρυσαν, εξέφρασε το πρώην μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) μεταξύ 2001 και 17 Νοεμβρίου 2013, Μίκης Νεοφύτου, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

Με την κατάθεση του κ. Νεοφύτου ολοκληρώθηκε η σημερινή δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής και όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Γεώργιος Αρέστη η επόμενη δημόσια συνεδρίαση της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της προγραμματίζεται να καταθέσουν τουλάχιστον δύο μάρτυρες, οι οποίοι προέρχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στην κατάθεσή του τη δική του εκτίμηση πως κατά τη θητεία του ότι «όλοι προσπαθούσαν για το καλό της συνεργατικής τράπεζας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος έζησε 50 χρόνια το Συνεργατισμό «όπως τον έχουν ιδρύσει οι πατέρες μας». Οι άνθρωποι, πρόσθεσε, οι οποίοι τον λειτούργησαν το 1909, στο Λευκόνοικο.

«Η Τράπεζα δεν ήταν Συνεργατική ήταν Αγροτική μέχρι το 1938 και έτσι έπρεπε να μείνει γιατί οι αγρότες την ίδρυσαν», τόνισε ο ίδιος.

Ο μάρτυρας μίλησε ακόμη για το έργο του Συνεργατισμού το 1974. «Θέλω να ακουστεί τι έκανε ο Συνεργατισμός για τους σιτοπαραγωγούς που έγιναν πρόσφυγες», είπε, προσθέτοντας ότι δόθηκαν δάνεια, δόθηκε χαλίτικη γη και ότι όταν άρχισαν οι αγρότες να θερίζουν έπρεπε να εξευρεθούν αποθηκευτικοί χώροι.

Αρχίσαμε, είπε, να δημιουργούμε υπαίθριους αποθηκευτικούς χώρους και στεγασμένους σιγά σιγά.

Έθεσε το ερώτημα σε ποιου την ιδιοκτησία είναι όλοι αυτοί οι χώροι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «έχουν δώσει όλοι οι σιτοπαραγωγοί τον οβολό τους για να χτιστούν αυτές οι αποθήκες και κανονικά ανήκουν στους σιτοπαραγωγούς», προσθέτοντας ότι «δεν έπρεπε να τους πάρει κανένας».

Σε ερώτηση πού βρίσκονται αυτοί οι αποθηκευτικοί χώροι απάντησε ότι είναι σε όλα τα χωριά και ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, το Παλαιομέτοχο, την Αθηένου, την Τερσεφάνου και την Τίμη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θυμάται αν συζητούνταν και αδυναμίες στην Επιτροπεία που έχουν σχέση με την σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο Συνεργατισμό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε θετικά. Ναι είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχε η ανησυχία γιατί υπήρχαν τα κόκκινα δάνεια από παλιά.

Την ίδια ώρα ο ίδιος σημείωσε ότι, υπήρχε ζήτημα αρμοδιότητας, μεταξύ της Τράπεζας και του Εφόρου αφού δεν ήταν ευκρινές ποιος θα επιλαμβανόταν προβλημάτων που παρουσιάζονταν.

Στην ουσία, ανέφερε ο μάρτυρας, όταν γίνονταν ατασθαλίες δεν μπορούσε η Τράπεζα να επέμβει έπρεπε να πάει ο Έφορος.

Σε ερώτημα αν κατά καιρούς εγείρονταν ερωτήματα για κάποια ΣΠΙ ότι δεν δούλευαν καλά είπε: «Ναι, παρουσιάζονταν, βεβαίως». Αλλά, πρόσθεσε, έπρεπε να πάει ο Έφορος. Παλιά διόριζε διαιτητές για να επιλαμβάνονται όλων αυτών των θεμάτων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «βαρκάριζαν πολλές φορές, για να είμαστε ειλικρινείς». Σε ερώτηση για τη λέξη που χρησιμοποίησε διευκρίνισε ότι εννοεί πως διαρκούσε «πολύ καιρό» η διερεύνηση των θεμάτων.

Σε ερώτηση τι φταίει για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Συνεργατισμός ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση ότι έπρεπε να γίνουν αγροτικοί συνεταιρισμοί στα χωριά. Όχι τράπεζες.

Τι Συνεργατισμός ήταν όταν έγιναν 18 (τα ΣΠΙ) ή τράπεζα εμπορική, διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «χάθηκε ο χαρακτήρας του Συνεργατισμού και ήταν εύκολο πια να πουληθεί».

Σε παρέμβασή του ο Γεώργιος Αρέστη ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός ο οποίος ιδρύθηκε στο Λευκόνοικο, ελέγχεται από ξένους και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε επίσης στο Λευκόνοικο, ανήκει σε ξένους, προσθέτοντας «ας προβληματίσει αυτόν τον τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα