Δήμος Αθηένου: Ναι στην αντικατάσταση πλαστικών καλαμακίων

Ο Δήμος Αθηένου στηρίζει τη δράση που ξεκίνησε πρόσφατα το Ειδικό Σχολείο Αγιος Σπυρίδωνας Λάρνακας, με στόχο να αντικατασταθούν τα πλαστικά καλαμάκια.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, «στηρίζουμε ένθερμα τη δράση της ομάδας εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας, στις προσπάθειές της να αντικαταστήσει με βιοδιασπώμενα καλαμάκια

όλα τα «συμβατικά» πλαστικά καλαμάκια που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου. Πρώτος υιοθέτησε τη συγκεκριμένη δράση ο Δήμος Λάρνακας και ακολούθησε η Αθηένου, αφού η διάσωση του περιβάλλοντός μας βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητές μας».

Όπως εξήγησε, «στόχοι της δράσης είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την περιβαλλοντική ρύπανση, να αναδείξει την Επαρχία Λάρνακας ως την πρώτη επαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας που υιοθετεί αυτήν την καλή πρακτική, να αναδείξει την εθελοντική προσφορά από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ οργανωμένων συνόλων".

Πρόσθεσε ότι "η πρωτοβουλία ονομάζεται «Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι» και ανήκει στις δράσεις της ομάδας εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα, «…επειδή νοιάζομαι…δρω». Κάθε χρόνο τα πλαστικά καλαμάκια, που είναι ουσιαστικά μικρά αντικείμενα, σκοτώνουν πέραν του ενός εκατομμυρίου ανυποψίαστων ζώων που τα μπερδεύουν με τροφή».

Αφού ανέφερε ότι «τα καλαμάκια αποτελούν τον έκτο πιο συχνό τύπο απορριμμάτων και ένα από τα υλικά που προκαλούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση», σημείωσε πως «η μάχη κατά του πλαστικού ξεκίνησε από την Αμερική και συνεχίστηκε στη Βρετανία, όπου τα πλαστικά καλαμάκια περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση όλων των πλαστικών απορριμμάτων με ορίζοντα το 2042».

Με την πρωτοβουλία του ειδικού Σχολείου Άγιος Σπυρίδωνας Λάρνακας, συνέχισε ο Δήμαρχος Αθηένου, «ενθαρρύνουμε τους δημότες μας και όχι μόνο, να δηλώσουν «όχι καλαμάκι, παρακαλώ».

Σημείωσε ότι «η δράση, που στηρίζεται -εκτός από τον Δήμο Λάρνακας- και από άλλους οργανωμένους φορείς και τοπικά σύνολα, θα έχει χρονική διάρκεια από 01/09/2018 μέχρι και 31/12/2020 και σ’ αυτήν θα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς της Λάρνακας. Οι συμμετέχοντες στη δράση θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητές τους, με σκοπό τη σταδιακή κατάργησή τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρεκλάς είπε πως «συστήνουμε στους πολίτες, αντί να πιουν το ποτό ή το φραπέ τους με καλαμάκι, να χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα βιοδιασπώμενα ή άλλες εναλλακτικές, δηλαδή να το πιει σε ποτήρι ή να χρησιμοποιήσει καλαμάκια πολλαπλής χρήσης. Τα νέα, βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή το ποτό, χωρίς να διαλύονται, ενώ τα καλαμάκια πολλαπλής χρήσης μπορεί να είναι μεταλλικά, γυάλινα, καλαμάκια από μπαμπού και σιλικόνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα