Η αντίδραση της ΕΔΕΚ για την συνέντευξη Τύπου του Προέδρου

Από την ΕΔΕΚ προήλθε η πρώτη αντίδραση μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφορικά με την ιδέα για αποκέντρωση των εξουσιών στο πλαίσιο της Δ.Δ.Ο.

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος ότι ο ίδιος συναινεί στην συνέχιση μιας αποτυχημένης διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Κατά την αποψινή

διάσκεψη Τύπου ο ΠτΔ επιχείρησε να παρουσιάσει την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία με απώτερο στόχο να συγκαλύψει ότι συναινεί στην επανάληψη και συνέχιση μίας διαδικασίας που ακολουθήθηκε εδώ και τέσσερις δεκαετίες και απέτυχε παταγωδώς

Κατά την αποψινή διάσκεψη Τύπου ο Προέδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να παρουσιάσει την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία με απώτερο στόχο να συγκαλύψει ότι συναινεί στην επανάληψη και συνέχιση μίας διαδικασίας που ακολουθήθηκε εδώ και τέσσερις δεκαετίες και απέτυχε παταγωδώς. Κορύφωση της αποτυχημένης αυτής πολιτικής ήταν το διχοτομικό Σχέδιο Ανάν και η αποτυχημένη Πενταμερής Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεταφερθούν κάποιες περιφερειακές αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες δεν αλλάζει την ουσία αυτής της επικίνδυνης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και δέκα χρόνια και εντάσσεται στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι στην καλύτερη περίπτωση μορφή συνομοσπονδίας στο πλαίσιο της οποίας δεν αναιρούνται όλες εκείνες οι πρόνοιες που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και θέτουν τις βάσεις είτε για απόσχιση και στο τέλος δημιουργία δύο κρατών, είτε για δημιουργία συνθηκών συνολικής προσάρτησης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια. Τέτοιες πρόνοιες είναι:

1. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός του λαού σε εθνοτική βάση

2. Η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους

3. Η νομιμοποίηση των εποίκων

4. Η μη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια

5. Η μη αποκατάσταση σε συνθήκες ισονομίας των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνοτικής προέλευσης

6. Η μη αναίρεση της θετικής ψήφου (βέτο) στη λήψη των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η εκ περιτροπής προεδρία, η αριθμητική εξίσωση, η μορφή σύνθεσης και η μορφή λήψης αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων (με ξεχωριστή πλειοψηφία) στη Γερουσία.

Η λειτουργικότητα ενός κράτους δεν εξασφαλίζεται στα επουσιώδη αλλά στα ουσιώδη ζητήματα όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και τα νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία). Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρεί να συγκαλύψει μία αποτυχημένη πολιτική και να ψάχνει μία ψευδεπίγραφη δικαιολογία για να επαναλάβει το λάθος, ας ξεκινήσει να διεκδικεί την εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται σε αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων, επαναπατρισμού των εποίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) σε συνθήκες ασφάλειας, απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα, σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό, και όχι μόνο το τμήμα των ψηφισμάτων που αναφέρεται σε λύση ΔΔΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα