Γλωσσάρι: «Χρησιμοποιούνται οι δημοσιογράφοι σαν τσογλάνια» (vid)

Τη θέση ότι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούνται σαν τσογλάνια σε σχέση με το περιβόητο γλωσσάρι που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (10/7), διατύπωσε ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Άριστος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ανέπτυξε τα δικά του επιχειρήματα κατά του γλωσσαρίου και τις προθέσεις όσων συμμετείχαν στην διαμόρφωση

και προώθηση του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι το γλωσσάρι δεν αποτελεί μόνο ένα ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης αλλά και μια καθαρή παρέμβαση στο Κυπριακό και την διαχείριση του εθνικού μας θέματος.

«Όσο αφορά το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών πρέπει να πω ότι θεωρώ “ποντιοπιλατική” τη συμπεριφορά του. Κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΣΚ – ο φίλος ο Γιώργος Φράγκου- και λέει ευνοήσαμε την δημιουργία αλλά δεν συμμετείχαμε. Τι σημαίνει αυτό;», διερωτήθηκε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης, αναρωτήθηκε γιατί η Ένωση Συντακτών δεν μπορεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν είναι υπέρ ή κατά του γλωσσαρίου.

Επί της ουσίας σ’ ότι αφορά αυτό καθ΄ αυτό το γλωσσάρι ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι λέξεις και οι φράσεις που συμφωνήθηκαν εξαφανίζουν την κατοχή, τους εγκλωβισμένους και τους έποικους.

Τα άτομα που είχαν εμπλοκή στη διαμόρφωση του κοινού γλωσσαρίου για Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, προέρχονται από συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία.

«Θα το πω, κι ας το πάρει το ποτάμι χρηματοδοτημένη πολιτική φιλοσοφία από ξένους που θέλουν να είμαστε ένα πειραματόζωο. Δοκιμάζουν πράγματα που δεν έχουν δοκιμάσει πουθενά αλλού και μας κοροϊδεύουν γιατί θέλουν να μας επιβάλουν και μια λύση που δεν έχουν δοκιμάσει πουθενά αλλού. Είμαστε ένας λαός πείραμα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», χαρακτήρισε ως κοροϊδία το επιχείρημα ότι το γλωσσάρι είναι εθελοντικό.

«Αυτοί οι όροι – που βρίσκονται στο γλωσσάρι - χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους εδώ και χρόνια (…) το να σου λένε ότι είναι εθελοντικό ενώ ήδη το χρησιμοποιούν αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν έτσι και αλλιώς σημαίνει τότε για ποιους έγινε; Για τους υπόλοιπους», υπογράμμισε.

Στη παρέμβαση του ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τη θέση ότι μέσα από το γλωσσάρι επιχειρείται η αποδοχή των πραγματικοτήτων. «Ότι δεν είναι κατοχή, ότι δεν είναι κατοχικό καθεστώς αλλά τουρκοκυπριακή διοίκηση, δεν είναι έποικοι αλλά τούρκοι πρόσφυγες. Έχουμε αποδεχτεί, αυτοί που αποδέχτηκαν να τους λέμε τούρκοι πρόσφυγες. Δηλαδή το διεθνές έγκλημα εποικισμού πρώτοι εμείς το εξαφανίζουμε από το τραπέζι», σημείωσε.

Στο στούντιο καλεσμένος ήταν και το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Θεοδούλου ο οποίος διαφώνησε με το όλο ζήτημα του γλωσσαρίου.

Ο κ. Θεοδούλου, ανέφερε ότι τα ταξίδια που έγιναν από και προς τις Βρυξέλλες από τον ΟΑΣΕ αγγίζουν τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε ότι το ιστορικό με το γλωσσάρι ξεκινά το από τον Απρίλιο του 2017 όταν ήρθε στην Κύπρο ο ΟΑΣΕ με τη θέση να «βοηθήσει» την ελευθερία του Τύπου.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΣΚ, διερωτήθηκε ποια ήταν η δική μας στάση από την στιγμή που βασική καταστατική Αρχή της οργάνωσης είναι η προάσπιση της ελευθερίας έκφρασης.

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών είναι άμεσα εμπλεκόμενο στο γλωσσάρι.

«Αποδεικνύεται από τα πρακτικά ότι συμμετείχε. Ο Χριστοφίδης ο οποίος είναι εμπειρογνώμονας λάμβανε μέρος – στην διαμόρφωση του γλωσσαρίου – σαν Επιτροπή Δεοντολογίας. Υπάρχει email δικό του που λέει “πάω σαν Επιτροπή Δεοντολογίας”».

Keywords
Τυχαία Θέματα