Πήγαν στο Λονδίνο για τα... συχαρίκια

Πήγαν στο Λονδίνο για τα... συχαρίκια11.07.2018Πρόσωπα

Υμνοι σε Τσίπρα - Ζάεφ για το deal στη σύνοδο που προωθεί τα σχέδια του Βερολίνου στα Δυτ. Βαλκάνια

Η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε από πλευράς Αλέξη Τσίπρα στην 5η Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων. Την πρωτοβουλία αυτή εγκαινίασε το 2004 η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ

με την... ονομασία «Διαδικασία του Βερολίνου», που αποκαλύπτει εν τέλει και τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της σύναξης, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από το να μετατραπούν τα Δυτικά Βαλκάνια σε «ζωτικό» γερμανικό γεωπολιτικό χώρο.

Στη σύνοδο (η οποία είχε αναφορές και στο Προσφυγικό) συμμετείχαν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, οι αρχηγοί όλων των βαλκανικών κρατών και, φυσικά, ο Ζόραν Ζάεφ, που ανάρτησε στο twitter φωτογραφία με τον ίδιο, τον Αλέξη Τσίπρα και την οικοδέσποινα Τ. Μέι ενώ προσέρχονταν στις εργασίες.

«Με φίλους»

«Με ευχαρίστηση συμβάλλουμε ισχυρά στην ασφάλεια και την επίλυση διμερών διαφωνιών στα Βαλκάνια, μαζί με φίλους όπως η Τερέζα Μέι, ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι ηγέτες από την περιοχή και την Ευρώπη» έγραψε στο twitter ο Ζάεφ, που, σε δήλωσή του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική Βουλή θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως αυτό θα γίνει στις αρχές του χρόνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του προσπάθησε να περιγράψει μια καλύτερη μέρα που έρχεται για τα Βαλκάνια, με αναφορές στην ήττα των εθνικισμών στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αντίστοιχης Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, καθώς και της αναβίωσης της ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της Ε.Ε. «Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων γιατί επέμεινε ότι η λύση δεν είναι ο εθνικισμός και η αδράνεια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η άτυπη υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρθηκε με τη σειρά της στη Συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενη στους δύο πρωθυπουργούς, χρησιμοποιώντας πρώτο ενικό και προσφωνώντας τους με το μικρό τους όνομα, είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη. Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Αλέξη και τον Ζόραν. Χρειάζονται τη διαρκή στήριξή μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας». Στο περιθώριο της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Eντι Ράμα, ενώ παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες στα διμερή θέματα και ιδιαίτερα στο θέμα της ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα