Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Χαμπιαούρη - εκπαιδευτικών (vid)

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών για τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στην Παιδεία, με τον πρώτο να εμμένει σε αυτές λέγοντας ότι δεν θα ανακληθούν και τους εκπαιδευτικούς να διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Χαμπιαούρης δήλωσε ότι οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ανακληθούν, ωστόσο ο ίδιος θα καλέσει τις επόμενες ημέρες εκ νέου τους εκπαιδευτικούς σε διάλογο, με σκοπό μια

πιο σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στην παρατήρηση πώς γίνεται από τη μια για τις αποφάσεις να μην υπάρχει δρόμος επιστροφής και από την άλλη να γίνεται έκκληση για διάλογο, ο κος Χαμπιαούρης άφησε το περιθώριο να προκύψει συμφωνία για αντισταθμιστικά μέτρα με την ελπίδα τα σχολεία να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και οι μαθητές να μην πληρώσουν την αντιπαράθεση.

Επιπλέον, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, δήλωσε ότι αν εν τέλει οι εκπαιδευτικοί δεν προσέλθουν στον διάλογο, «καθένας θα κριθεί από τις πράξεις τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Παιδείας δεν λειτούργησε «ετσιθελικά» και αυθαίρετα, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω μέτρα ως «ανώδυνα», τα οποία αφορούν στη στελέχωση.

«Είναι σε όλους γνωστό ότι τα θέματα έπρεπε να συζητηθούν εδώ και καιρό. Όταν γινόταν προσπάθεια και από τον προκάτοχό μου να μπουν στον διάλογο, πάντα υπήρχαν κάποιες προφάσεις και προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να τα βλέπαμε “στη συνέχεια”. Κάποτε έπρεπε να γίνει αυτό», είπε.

Όπως πρόσθεσε, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή έφτασε στο γραφείο του πριν από 15 ημέρες, μελετήθηκε και αποφασίστηκε να προχωρήσει ένας εξορθολογισμός ο οποίος είχε να κάνει άμεσα με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

«Η έκθεση ήταν εις γνώσιν των εκπαιδευτικών οργανώσεων αλλά ποτέ δεν μπήκαν σε διάλογο για να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Καλέσαμε τις οργανώσεις για να τις ενημερώσουμε για την έκθεση και να τους πούμε ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα βάσει νομοθεσίας που πρέπει να κλείσουμε για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το Υπουργικό και μετά (τα θέματα) να πάνε στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς. Στις 2 Ιουλίου όταν τους είπαμε ότι στη βάση των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή έχουμε 2-3 πράγματα που θέλουμε να συζητήσουμε, πριν καν μας ακούσουν, σηκώθηκαν κι έφυγαν. Είπαν ότι τους τα ανακοινώσαμε αυθαίρετα», τόνισε διευκρινίζοντας ότι λόγω της στάσης τους, ο ίδιος αναγκάστηκε να προχωρήσει μονομερώς.

Σε παρατήρηση σχετικά με εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν είναι «στην έδρα», αλλά έχουν αποσπαστεί σε άλλα πόστα και οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν την άκρη του νήματος ώστε να αρχίσει ο εξορθολογισμός, ο κος Χαμπιαούρης απάντησε ότι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.

«Μειώσαμε τις αποσπάσεις, αν και αποσπάσεις επιβάλλεται να γίνονται εκεί που πρέπει. Το Υπουργείο δεν στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό, όπως άλλες υπηρεσίες, αλλά λειτουργεί με αποσπασμένους, πέραν κάποιων ελάχιστων διοικητικών λειτουργών», είπε διευκρινίζοντας ότι αναζητείται τρόπος κάποια πόστα να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό χαμηλότερων κλιμάκων και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο έχει προκηρύξει 44 νέες θέσεις.

Όσον αφορά στο ζήτημα των απαλλαγών, ο κος Χαμπιαούρης ανέφερε ο εκπαιδευτικός βρίσκεται στο σχολείο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, με το εβδομαδιαίο σύνολο διδασκαλίας για όλους να είναι από 35 μέχρι 38 περιόδους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν να εργάζονται από 24 περιόδους έχοντας απαλλαγές.

«Ο διδακτικός χρόνος είναι από 16 μέχρι 18 διδακτικές περίοδοι ενώ υπάρχουν άλλες 18 ώρες μη διδακτικού χρόνου στο σχολείο. Οι απαλλαγές που θέλουν είναι από τον διδακτικό τους χρόνο», τόνισε προσθέτοντας ότι ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος δεν πλήττεται.

«Ευχή όλων μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο και με λυπεί που μπαίνει αυτό το ερώτημα γιατί τα μόνα που πλήττονται είναι τα παιδιά μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μέσα από έναν συνεχή διάλογο, με αρχή και τέλος, να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα οποία μας προβληματίζουν αυτές τις ημέρες και που δυστυχώς ελαφρά τη καρδία έχουν πάρει αποφάσεις να κλείσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Δεν θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε.

Κληθείς να αναφέρει τις «κόκκινες γραμμές» του Υπουργείου, ο κος Χαμπιαούρης είπε ότι υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις και υποδείξεις από τον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος καυτηριάζει σε μεγάλο βαθμό τα του οίκου μας.

«Πρόκειται για έναν εξορθολογισμό ο οποίος πρέπει να γίνει γιατί αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν, στα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουνε σοβαρό πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς μας», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να χτυπούν κάρτα, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας ότι όλοι έχουν εργασίες να διεκπεραιώσουν εντός του χώρου εργασίας, αλλά και εκτός.

Όσον αφορά στο περιβόητο γλωσσάρι το οποίο παρουσιάστηκε χθες Τρίτη και κατά πόσο είναι πιθανό αυτό θα περάσει και στα σχολεία, ο κος Χαμπιαούρης απάντησε ότι κάθε τι περνάει μέσα από το μικροσκόπιο της έρευνας και της μελέτης και θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές, τις αξίες, τους στόχους, την πολιτική της ευρύτερης εκπαίδευσης.

Κληθείς να παραθέσει την προσωπική του άποψη, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν μεγάλης συζήτησης, διευκρινίζοντας ότι τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμα, αλλά όταν τεθεί θα συζητηθεί σε ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ενώ η Κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένη θέση.

Τι λένε οι συντεχνίες

Από την πλευρά των συντεχνιών, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλαχτού ανέφερε οι οργανώσεις χαιρέτισαν την προσπάθεια εξορθολογισμού, υπό την έννοια όμως ότι κάποια πράγματα που χρειάζονται, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένα, θα θεσμοθετηθούν και κάποια άλλα που αποδεδειγμένα δεν χρειάζονται, να διαφοροποιηθούν και κάποια να προστεθούν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που θα απέτρεπε τους εκπαιδευτικούς από το να υλοποιήσουν την εξαγγελία για διαμαρτυρία και θα τους έφερνε και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου, ο κος Φυλαχτού είπε ότι δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».

Στην υπενθύμιση του διαχωρισμού που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε «καλό» και «κακό» συνδικαλισμό και ότι η διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να γίνεται έρμαιο και όμηρος του κακού συνδικαλισμού, ο κος Φυλαχτού απάντησε ότι ο ΠτΔ είναι υπέρ του διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας να αφήνει θέματα στελέχωσης που αγγίζουν εκπαιδευτικές πολιτικές τελευταία στιγμή.

«Θα έπρεπε τον Μάρτιο να μας καλέσει να συζητήσουμε ό,τι θέλει ο ίδιος ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να μας βάζει το πιστόλι στον κρόταφο», είπε κάνοντας λόγο για αργοπορία στην έκκληση για διάλογο και κάλεσε το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα που είχε αποστείλει στις οργανώσεις, λέγοντας ότι σε 30 λεπτά δεν μπορούν να συζητηθούν αυτά τα θέματα.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στα σχετικά βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα