Γκάλοπ με εκπλήξεις

Σημαντικά από κάθε άποψη είναι τα ευρήματα από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Prime Consulting για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ στις 18 Μαρτίου με δείγμα 900 άτομα.

Πρώτο, το 48% απάντησε ότι ενδιαφέρεται «αρκετά /πολύ» για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. «Μέτριο» ενδιαφέρον εκφράζει το 24%, ενώ το 27% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται

«καθόλου και όχι τόσο». Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως οι αριθμοί αυτοί είναι υψηλότεροι σε σχέση με εκείνους του 2014, άρα το ενδιαφέρον αυξάνεται. Έτσι, το 70% του δείγματος της έρευνας δηλώνει ότι «Μάλλον/ Σίγουρα θα ψηφίσω», ενώ «δεν έχω αποφασίσει» το 8% και «Σίγουρα/ Μάλλον δεν θα ψηφίσω» το 22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Δεύτερο, είναι ιδιαίτερης σημασίας σημείο πως οι Κύπριοι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζουν την ζωή μας- το 55% δήλωσαν «Αρκετά/Πολύ», το 23% απάντησαν «Μέτρια», ενώ «Καθόλου / Όχι και τόσο» το 22%. Αυτό συνιστά μια μεγάλη κατάκτηση για τους πολίτες, καθώς αποκτούν διά της γνώσης τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν και να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, κάνοντας συνειδητά τις επιλογές τους.

Τρίτο, συγκεχυμένες είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης σχετικά με τη διασύνδεση της ΕΕ με το κυπριακό. Το 54% δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε έχει βοηθήσει «Καθόλου / Όχι τόσο» στην επίλυση του Κυπριακού. «Μέτρια» απάντησαν το 19% και «Αρκετά/Πολύ» το 26%. Η επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης σχετίζεται με το πραγματικό γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο και οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τέταρτο, στο ερώτημα κατά πόσο η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε έχει αλλάξει την ποιότητα ζωής μας, ένα εντυπωσιακό 50% απάντησε «Πολύ», το 14% Μέτρια» και το 34% απάντησε «Καθόλου/Όχι και τόσο». Και πέμπτο, ως προς τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην επιλογή του υποψηφίου για την Ευρωβουλή, το κυπριακό και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου προηγούνται με 25%. Η οικονομία με 16%, η ιδεολογία με 10%, η ικανότητα υποψηφίου να επιλύει προβλήματα 8% και ευρωπαϊκά θέματα 7%. Οι πολίτες γνωρίζουν και μπορούν να κρίνουν Κόμματα, πρόσωπα και πράγματα.

Βέβαια, πάντα τα κομματικά ποσοστά ελκύουν το ενδιαφέρον όλων και ιδίως η κατανομή των εδρών.

Οι Ευρωεκλογές προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που εκτιμά ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ έχει αλλάξει την ποιότητα ζωής μας («πολύ» δηλώνει το 50%), τόσο θα μεγαλώνει και ο αριθμός των πολιτών που θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Βέβαιο είναι πως οι Ευρωεκλογές συνιστούν πλέον είδηση στην πολιτική μας επικαιρότητα, και έτσι, θέτουμε τις βάσεις για να δώσουμε στις Ευρωεκλογές τη θέση που τους αξίζουν!

Keywords
Τυχαία Θέματα