Οι Τ/κ μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός μίλησε στο Sigmalive για τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρίας Prime Consulting, η οποία προβλήθηκε στο ΣΙΓΜΑ την περασμένη Δευτέρα (18/3).

Ο ίδιος θέλησε να προβεί σε κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις ως προς τα ευρήματα της έρευνας. Όπως μας ανέφερε, στο δείγμα της δημοσκόπησης δεν συμπεριλαμβάνονται οι

Τουρκοκύπριοι, ένεκα της πρακτικής δυσκολίας εντοπισμού τους, καθώς διαμένουν στα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές συμμετέχει ο Τ/κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ με δικό του κίνημα, ενώ θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί με το ΑΚΕΛ και ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν 80.000 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι μεγάλος αριθμός. Αυτή η ομάδα ψηφοφόρων, αναλόγως από το πώς θα κινηθεί, ενδέχεται να ανατρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τόνισε ο κ. Ορεινός. Συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο που ψηφίσουν 20.000 Τουρκοκύπριοι, εκλέγουν υποψήφιο.

Σε σχέση με τα ευρήματα της δημοσκόπησης ως προς την πρόθεση συμμετοχής, ο κ. Ορεινός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μας παρασύρει το 70% όσων δήλωσαν ότι «Μάλλον/Σίγουρα θα ψηφίσω».

Αυτό, διότι, όπως εξήγησε, αφενός πρόκειται για πρόθεση και όχι συμμετοχή και αφετέρου από αυτούς που δηλώνουν «Μάλλον», ένα ποσοστό τους δεν θα πάει να ψηφίσει.

Τέλος, ο κ. Ορεινός τόνισε ότι τα ποσοστά που καταγράφηκαν στην πρόθεση ψήφου δεν θα είναι τα ίδια στις ευρωεκλογές, λόγω της συμπερίληψης στη δημοσκόπηση των αναποφάσιστων και αυτών που δεν απαντούν.

Αναλόγως του πώς θα συμπεριφερθούν οι κατηγορίες των αναποφάσιστων και όσων δεν δηλώνουν «δεν απαντώ», αλλά και από την αποχή σε κάθε κόμμα, θα διαμορφωθούν και τα πραγματικά ποσοστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα