Γκάλοπ για το αδιαίρετο συμφέρον

Το τελευταίο γκάλοπ στο Sigmalive αφορούσε την παρουσία και συμβολή των 6 νέων Ευρωβουλευτών της Κύπρου.

Θέσαμε το τριπλό ερώτημα «Τι ζητάτε από τους 6 νέους Ευρωβουλευτές να προτάξουν στη δράση τους» και λάβαμε τις ακόλουθες απαντήσεις:

-Το συμφέρον των πολιτών της Κύπρου:

53,67% 

-Το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων Πολιτών: 10,63% 

-Συνδυασμό των δύο πιο πάνω: 35,7% 

Συνολικά πήραν μέρος σε αυτή την ηλεκτρονική ψηφοφορία σχεδόν 2300 πολίτες.

Η δημοσκόπηση δείχνει το πόσο σημαντικό παραμένει το ζήτημα της πληροφόρησης για το πώς λειτουργεί η ΕΕ στα κράτη-μέλη. Το 53.55%, που ψήφισε στο γκάλοπ, πιστεύει ότι οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές πρέπει να προτάσσουν στη δράση τους «το συμφέρον των πολιτών της Κύπρου». Θεωρούν ότι ως κύπριοι Ευρωβουλευτές πρέπει να προωθούν τα κυπριακά συμφέροντα στις Βρυξέλλες

Η απόσταση από τη δεύτερη επιλογή ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές πρέπει να προτάσσουν «το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων Πολιτών», λαμβάνει  μόλις 10,55%. Σε μια τρίτη προσέγγιση, το 35,9%, ψηφίζει «συνδυασμό των δύο πιο πάνω», δηλαδή να προτάσσουν, ταυτόχρονα, τόσο τα συμφέροντα της Κύπρου, όσο και τα συμφέροντα της ΕΕ. Αυτή η φαινομενική αντίφαση, είναι και όλη η ουσία της υπόθεσης που ερευνά το γκάλοπ: σε  διάφορες χώρες-μέλη υπάρχει η εντύπωση ότι «πάμε Βρυξέλλες μόνο για να υπερασπιστούμε το εθνικό μας συμφέρον», ή ότι οι Βρυξέλλες είναι απόμακρες, άρα να στείλουμε απεσταλμένους για να προωθούν τα συμφέροντά μας εκεί. Άλλη μερίδα πολιτών βλέπει ότι «μέσα από το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών», υπηρετείται και το εθνικό συμφέρον. 

Στην πράξη, όπως έχει δείξει η εμπειρία τόσων χρόνων, τα δύο πρώτα ερωτήματα «συγκλίνουν» στο τρίτο: «συνδυασμός των δύο πιο πάνω». Χωρίς αυτόν τον συνδυασμό, δεν θα υπήρχε η ΕΕ! Με άλλα  λόγια από το 1957, βήμα βήμα οικοδομήθηκε ένα οιωνεί ομοσπονδιακό σύστημα αποτελούμενο από έναν συνδυασμό σχέσεων ανάμεσα στα κράτη και τους πολίτες που βασίζεται στην αρχή του Ζαν  Μονέ ότι «τίποτε δεν είναι δυνατόν χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς θεσμούς». Έτσι λειτουργεί η ΕΕ. Οι πολίτες εκφράζονται στο Ευρωκοινοβούλιο με απ’ ευθείας ψηφοφορία. Η Επιτροπή αποτελείται από Επιτρόπους που εκφράζουν το γενικό συμφέρον της ΕΕ, ενώ τα κράτη –μέλη εκπροσωπούνται στα Συμβούλια Υπουργών. 

Το γκάλοπ αποτυπώνει μιαν αντίφαση, η οποία, ταυτόχρονα,  τυγχάνει να είναι και μια ρεαλιστική επιθυμία: η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, τα Συμβούλια, να συνεργάζονται για να προωθούν καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών. Θέματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η κατάκτηση της γνώσης μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ή η μεγάλη πρόκληση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν όλους. 

Το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα σε αυτούς και των κυπρίων πολιτών, είναι ένα, κοινό και αδιαίρετο. Οι Ευρωβουλευτές με τη δράση τους υπηρετούν το κοινό ευρωπαϊκό, και απολύτως κυπριακό, συμφέρον καθώς διαμορφώνεται με τη δική μας συμμετοχή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ!

Keywords
Τυχαία Θέματα