Ολοταχώς για άτακτο Brexit

Η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως νέου πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, επανέφερε το ζήτημα του Brexit στην πρώτη σελίδα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. 

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του ο Μ. Τζόνσον υποσχέθηκε «να φέρει σε πέρας το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία». Υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι «θα εργαστεί σκληρά για να εξασφαλίσει συμφωνία με τους ηγέτες της ΕΕ, για την αχρήστευση της επίμαχης ρύθμισης για το backstop για τα σύνορα με τη Βόρειο Ιρλανδία: «Δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι όλο ή μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να παραμείνει

ως Τελωνειακή Ένωση. Ελπίζω ότι η ΕΕ θα ξανασκεφτεί την άρνησή της να κάνει αλλαγές. Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει να φύγουμε χωρίς συμφωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την κατάσταση αυτή απ’ ότι πιστεύουν πολλοί».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε στον Τζόνσον ότι «η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και μόνη δυνατή συμφωνία. Η Επιτροπή θα έχει την διάθεση να ακούσει νέες ιδέες από το Ηνωμένο Βασίλειο με την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι συμβατές με την συμφωνία».

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αποκάλεσε «απαράδεκτα» τα λόγια του Τζόνσον «σχετικά με την εξάλειψη του backstop» και εκτίμησε ότι η «μαχητική» ομιλία του Τζόνσον είναι ενδεικτική αποτελέσματος μη-συμφωνίας». Γι’ αυτό είναι σημαντικό η ΕΕ να επιμείνει στις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές της και «να επιδείξουμε αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ των 27».

Ο Μ. Τζόνσον σε μια επίδειξη ακραίου λαϊκισμού, και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος του Brexit, δήλωσε ότι «το 2050 το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η καλύτερη και πιο ευημερούσα οικονομία στην Ευρώπη», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τ. Κόρμπιν δήλωσε ότι  «ανησυχεί βαθύτατα ότι ο νέος πρωθυπουργός υπερεκτιμά τον εαυτό του».

Η ΕΕ επέδειξε μιαν πολύ σθεναρή στάση στο ζήτημα. Οι «27» στάθηκαν ενωμένοι απέναντι στις παλινωδίες της Τ. Μέι, και αυτό είναι αναγκαίο να συνεχιστεί και με τον Μ. Τζόνσον, τον πολιτικό που μαζί με τον δημαγωγό Φάρατς οδηγούν τα πράγματα στο πιο σκληρο σενάριο: στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία. Ο Μ. Τζόνσον είναι πολιτικός της πόλωσης, πολιτικός που με μεγάλη ευκολία υπόσχεται παραδείσους για όλους μέσα από μια «μαζική οικονομική ευκαιρία». Τώρα ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των επιλογών του:  άτακτο Brexit, επάνοδος στην επικαιρότητα του σκοτσέζικου αιτήματος για νέο δημοψήφισμα για αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένταση στις σχέσεις του με την Ιρλανδία, υποχώρηση της επιρροής του Λονδίνου στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα