Προτού οι νυν γίνουν πρώην

Α Υ Τ Ο Ι ΠΟΥ σήμερα κυβερνούν, κατά πάσαν πιθανότητα δεν θα ξανακυβερνήσουν. Για πολλούς λόγους. Μπορεί και όχι. Υπό μίαν έννοια, αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Διότι στην πραγματικότητα σημαντικότερο για όλους - για το «εμείς» ύπερθεν του «εγώ» - είναι, κάθε επόμενη φορά, κάθε επόμενη 5ετία, ο τόπος να κυβερνείται καλύτερα κι αποτελεσματικότερα και όχι χειρότερα απ’ ό,τι προηγουμένως:

- ΟΥΤΩΣ ώστε ν’ αποτρέπει μ’ επάρκεια ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ και ν’ αντιμετωπίζει - εάν δυστυχώς τύχει - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, με το μικρότερο υπό τας περιστάσεις κόστος, ανθρώπινων ζωών πρωτίστως και παντοειδών άλλων

καταστροφών, οιανδήποτε προβλεπτή ή απρόβλεπτη κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

2 0 ΜΗΝΕΣ προτού οι νυν κυβερνώντες καταστούν πρώην, ενέσκηψε η χειρότερη έως τώρα φοβερή πύρινη λαίλαπα. Εν ριπή οφθαλμού, από Σούνι Ζανατζιάς της Λεμεσού και Αργάκα της Πάφου, αυθωρεί και κατά πολύ φοβερότερη, στη Σολέα της Λευκωσίας.

Άμα συνειδητοποιήθηκε το μέγεθος της απειλής, έσπευσαν επιτόπου αυτοπροσώπως οι συναρμόδιοι υπουργοί, ο ΠτΔ, οι κυβερνητικοί του εκπρόσωποι, βουλευτές, κομματικοί και οι υπηρεσιακοί ιθύνοντες. Είδαν, με όσο Ικανό Μάτι έκαστος διαθέτει, τα πολλά, μικρά ή μεγάλα, σημαντικά και παρεμφερή προβλήματα. Τα οποία συνθέτουν το κυριότερο και το πρώτιστο:

- ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ένας κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε αποτελεσματικότερα ν’ αποτρέπει προληπτικά την Καταστροφή; Και:
- ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ο ίδιος κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εγκαίρως και νικηφόρα την ενεδρεύουσα κάθε καλοκαίρι πύρινη απειλή;

Ο Ι ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ στις τηλεοράσεις, οι υπουργικοί εκνευρισμοί εναντίον των ΜΜΕ, οι κομματικής ιδιοτέλειας δημαγωγίες επίρριψης ή αποποίησης ευθυνών, μπορεί μεν να… ενθουσιάζουν ή ν’ αηδιάζουν τις κερκίδες των εκατέρωθεν οπαδών και κομματικών πελατειών (όσες δηλαδή απέμειναν με «1ο Κόμμα» ήδη την Αποχή στις εκλογές της 22ας Μαΐου) δεν προσφέρουν όμως - όλοι το ξέρουν - τίποτε ουσιαστικό ώστε το ΚΡΑΤΟΣ να γίνει ικανότερο για την αντιμετώπιση της επόμενης Έκτακτης Ανάγκης.

Α Ρ Α: Κατεπειγόντως οι νυν, εντοπίζοντας με εξονυχιστική αυστηρότητα άπαντα τα άπρεπα που τους έτυχαν και τα είδαν και τα έζησαν, να θεσμοθετήσουν αποφασιστικά, προπάντων επιχειρησιακά, ότι δεν θα τύχουν στους όποιους επόμενους. Μόνο έτσι μπορεί να 'ναι ήσυχοι με τη συνείδησή τους.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ώστε, λοιπόν, η «ορθολογιστικά σκεπτόμενη» (με τουρκική πάντα… λογιστική) Τουρκία ήθελε, μ’ ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης στην καιόμενη Σολιά, να νομιμοποιήσει, μ’ ελληνοκυπριακό «Εκλιπούσας» γονάτισμα αποδοχής, το παράνομο αεροδρόμιο του Ψευδοκράτους της στη σκλαβωμένη ελληνική γη της Τύμπου, που ο Αττίλας τού 'δωσε τ' όνομα του επισμηναγού Φεχμί Ερτζάν, τον οποίο, αντιαρματική μπαζούκα 3,5 ιντσών της Εθνικής Φρουράς εξόντωσε - μαζί με τον 1ο συνταγματάρχη Εισβολής του 50ΣΠ Ιμπραχίμ Καραογλάνογλου - 03:00 της 21ης Ιουλίου 1974 στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του Πέντε Μίλι, όταν οι βόμβες ναπάλμ των αεροπλάνων του κατέκαιγαν ήδη τον Πενταδάκτυλο;
Λάζ.Α.Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα