Γιατί η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην εισβολή της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Και αν παρατηρήσετε, (η Ρωσία) μόλις εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο, γιατί είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να περάσουν με απόλυτη βεβαιότητα», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι ένα  όπλο που είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί. Υπάρχει λόγος που το χρησιμοποιούν.»

Ωστόσο, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ακόμη και

ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Μπάιντεν, έχουν υποβαθμίσει τη χρήση από τη Ρωσία των πυραύλων Kinzhal που εκτοξεύονται από τον αέρα.

«Δεν θα το έβλεπα ως αλλαγή του παιχνιδιού», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν στο «Face the Nation» του CBS.

Και το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ο πύραυλος Kinzhal είναι στην πραγματικότητα απλώς μια αεροπορική έκδοση του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander (SRBM), τον οποίο η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Γιατί ο φόβος και η διαφημιστική εκστρατεία για τους υπερηχητικούς πυραύλους; Αυτό το ερώτημα πραγματεύεται το πιο κάτω σχετικό ρεπορτάζ του CNN.

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον όρο.

Ουσιαστικά, όλοι οι πύραυλοι είναι υπερηχητικοί -- πράγμα που σημαίνει ότι ταξιδεύουν τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Σχεδόν κάθε κεφαλή που απελευθερώνεται από έναν πύραυλο μίλια στην ατμόσφαιρα θα φτάσει αυτή την ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τον στόχο της. Δεν είναι μια νέα τεχνολογία.

Αυτό πάνω στο οποίο εργάζονται τώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις -- συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας -- είναι ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης (HGV). Το HGV είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο ωφέλιμο φορτίο που μπορεί θεωρητικά να πετάξει με υπερηχητική ταχύτητα προσαρμόζοντας παράλληλα την πορεία και το ύψος για να πετάξει με ανίχνευση ραντάρ και γύρω από τις πυραυλικές άμυνες.

Το HGV είναι το όπλο που είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει. Και η Ρωσία θεωρείται ότι έχει στο οπλοστάσιό της ένα HGV, το σύστημα Avangard, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 χαρακτήρισε «πρακτικά άτρωτο» στη δυτική αεράμυνα.

Αλλά το Kinzhal, ως παραλλαγή του Iskander SRBM, δεν είναι HGV. Αν και έχει περιορισμένη ικανότητα ελιγμών όπως ο πύραυλος Iskander, το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικά αεροσκάφη MiG-31, δίνοντάς του μεγαλύτερη εμβέλεια και τη δυνατότητα να επιτίθεται από πολλές κατευθύνσεις, σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου έτους από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

"Το MiG-31K μπορεί να χτυπήσει από απρόβλεπτες κατευθύνσεις και θα μπορούσε να αποφύγει εντελώς τις προσπάθειες αναχαίτισης. Το ιπτάμενο όχημα μεταφοράς μπορεί επίσης να είναι πιο επιβιώσιμο από το οδικό κινητό σύστημα Iskander", ανέφερε η έκθεση.

Η ίδια έκθεση σημείωσε επίσης ότι ο εκτοξευόμενος από το έδαφος πύραυλος Iskander αποδείχθηκε ευάλωτο σε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας κατά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, κατά τον οποίο οι αζερικές δυνάμεις αναχαίτησαν  ένα αρμενικό Iskander.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι ισχυρισμοί για το άτρωτο του Kinzhal στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί επίσης να είναι κάπως υπερβολικοί», ανέφερε η έκθεση.

Έχει η Ουκρανία αντιπυραυλική άμυνα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στέλνουν ήδη αρκετά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην άμυνά της.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, αυτά τα πρόσθετα συστήματα περιλαμβάνουν τα κινητά συστήματα αεράμυνας SA-8, SA-10, SA-12 και SA-14 της Σοβιετικής περιόδου.

Και η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να στείλει ακόμη καλύτερες μπαταρίες αντιπυραυλικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία μόλις λάβει τις κατάλληλες αντικαταστάσεις από τους εταίρους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν πηγές στο CNN.

Γιατί ο Πούτιν χρησιμοποίησε τον πύραυλο Kinzhal;

Η χρήση στην Ουκρανία σηματοδοτεί το μαχητικό ντεμπούτο για το σύστημα Kinzhal της Ρωσίας.

«Στις 18 Μαρτίου, το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς πυραύλους κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και αεροπορικών πυρομαχικών των ουκρανικών στρατευμάτων στο χωριό Delyatin, στην περιοχή Ivano-Frankivsk», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αργότερα στο CNN ότι η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας και ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τις εκτοξεύσεις σε πραγματικό χρόνο.

Οι εκτοξεύσεις πιθανότατα είχαν σκοπό να δοκιμάσουν τα όπλα και να στείλουν ένα μήνυμα στη Δύση για τις ρωσικές ικανότητες, είπαν πολλές πηγές στο CNN.

Και με τον επί τόπου πόλεμο στην Ουκρανία να έχει γίνει αδιέξοδο, η Ρωσία μπορεί να αναζητά νίκες που μπορεί να προβάλει.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η Μόσχα πιθανώς ανέπτυξε το Kinzhal για να «αποτρέψει την έλλειψη προόδου στη χερσαία εκστρατεία της Ρωσίας».

Ο Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα στη συνέντευξή του στο CBS, λέγοντας ότι ο Πούτιν «προσπαθεί να αποκαταστήσει κάποια δυναμική» στην εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Ώστιν ρώτησε εάν ο ρωσικός στρατός μειώνει τα πυρομαχικά  ακριβείας  ή αν ο Πούτιν δεν είχε εμπιστοσύνη στην «ικανότητα των στρατευμάτων του να αποκαταστήσουν τη δυναμική».

«Αναρωτιέσαι γιατί θα το έκανε αυτό», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Ουκρανία ΒΙΝΤΕΟ,rosia, oukrania vinteo