Γιατί η κατασκευή ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα ήταν αναμενόμενη;

Αναμενόμενη εξέλιξη θεωρεί τη φερόμενη κατασκευή διπλής ναυτικής και αεροπορικής βάσης για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου.

Την είδηση δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Ιακώβου ανέφερε ότι η οικοδόμηση μιας τέτοιας βάσης εντάσσεται στην «υψηλή στρατηγική» της Τουρκίας την οποία έχει ήδη αναπτύξει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η αντιπαράθεση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλικών

άρχισε να βαίνει προς όφελος των πρώτων, με την υιοθέτηση του λεγόμενου «στρατηγικού βάθους» να γίνεται πιο ευδιάκριτη.

«Σκοπός της υψηλής στρατηγικής των ισλαμιστών ήταν να δώσουν στην Τουρκία την εμβέλεια την οποία έχει σήμερα η Βρετανία ή η Γαλλία. Δύο από τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί η εν λόγω στρατηγική είναι πρωτίστως ο θαλάσσιος χώρος, αλλά και ο αέρας. Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία τα τελευταία 10 χρόνια δίνει έμφαση σε υψηλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο Πολεμικό Ναυτικό, έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του Ναυτικού και διεκδικεί ναυτική παρουσία σε χώρους μακριά από τα σύνορά της, όπως η Σομαλία και το Κατάρ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει καθορίσει στρατηγικά σημεία σε διάφορες περιοχές, όπως τα στενά του Βοσπόρου, τα οποία ελέγχει, το Σουέζ, το οποίο είναι κομβικής σημασίας, τα στενά του Άντεν και τα στενά του Χουρμούζ.

«Η Κύπρος τής δίνει τη δυνατότητα να είναι κοντά στο Σουέζ. Θέλει να ηγεμονεύσει και να αναγκάσει την Ελλάδα να αναθεωρήσει το καθεστώς στο Αιγαίο, εξ ου και η αυξημένη προκλητικότητα. Από εκεί και πέρα, θέλει να επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία στο Ιόνιο και την Αδριατική Θάλασσα», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα γεωγραφικό σημείο στο οποίο η Τουρκία έχει ήδη αποκομίσει πλεονέκτημα από την εισβολή του 1974, ενώ, αν υπάρξει λύση, θα επιδιώξει μέσα από αυτή να περιχαρακώσει τα κεκτημένα, τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας, όχι για τον χερσαίο, αλλά για τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο.

«Το FIR της Κύπρου είναι τεράστιο και καλύπτει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Κύπρος έχει ένα τεράστιο θαλάσσιο χώρο με βάση τον καθορισμό της ΑΟΖ. Αυτά θέλει η Τουρκία», τόνισε.

Όσον αφορά στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σύμφωνα με τον κο Ιακώβου πρόκειται για ένα καθαρά φιλοκυβερνητικό μέσο με ευθεία υποστήριξη στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πολύ καλές προσβάσεις σε πληροφορίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Άμυνας, κάτι που την καθιστά «εγκυρότατη» πηγή πληροφόρησης όσον αφορά στις τουρκικές προθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα