Ανάλυση: Οι λόγοι που ξέσπασε η κρίση στην Παιδεία στην Κύπρο(vid)

Τους λόγους για τους οποίους προέκυψε η κρίση στην Παιδεία και δεν μπορεί να αποσοβηθεί, ανέλυσαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χαραλάμπους και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννος Σωκράτους αναφέρθηκε στις προτάσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας χθες και ανέλαβε πρωτοβουλία να δώσει κάποιες

ιδέες, ένα πακέτο ιδεών για την κρίση στην Παιδεία. Συνέχισε αναφέροντας ότι «είναι συγκρατημένος», αφού οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την ΟΕΛΜΕΚ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει επαφές με την άλλη πλευρά.

Όσον αφορά στη σημερινή, Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας, εξέφρασε απαισιοδοξία, αφού θα υπάρχει πολύς κόσμος, πολλοί αρμόδιοι και δεν αναμένει να προκύψει κάτι.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χαραλάμπους, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για την κρίση στην Παιδεία στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι γενικά η συζήτηση για την Παιδεία δεν είναι κάτι τοπικό, μεμονωμένο, αλλά διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο από το 1980, κορυφώθηκε το 1990 και με κάποια καθυστέρηση έφτασε στην Κύπρο.

Η συζήτηση, σύμφωνα με τον καθηγητή, γίνεται στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων - νεοσυντηρητικών απόψεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν τους θεσμούς με μια αναθεωρητική διάθεση. Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα και να συρρικνώσουν το κράτος και τον δημόσιο τομέα, σε όλους τους θεσμούς και όλα τα επίπεδα.

Τόνισε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως κοινωνικοί θεσμοί πρέπει να αναθεωρούνται, να εξελίσσονται και να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της ζωής. Όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε, κάθε εκπαιδευτική πολιτική δεν είναι μακριά από πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές που είναι απολύτως ουδέτερες.

Η βαθύτερη ουσία του πράγματος, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι τι επιλέγουμε από τις πολλές προτάσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα, ένας από την πλευρά του κοινωνικού κράτους να επιλέξει να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση. Ο αντίλογος, συνέχισε, από νεοφιλελεύθερης πλευράς είναι ότι είναι στάσιμα τα σχολεία, μαστίζονται από κρίσεις κτλ.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη τομών, οι οποίες πρέπει να προσεχθούν, γιατί πάντα έχουν ένα πρόσημο. Διερωτάται εάν θα γίνουν τομές που αποδέκτης είναι ο ιδιωτικός παράγοντας ή τομές που θα ευνοηθεί η κοινωνία. Αυτό, γιατί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνδέονται με την κοινωνική προέλευση. Έτσι, ένα εκπαιδευτικό σύστημα, για να έχει την ανθρωπιστική - κοινωνική διάστασή του, δεν πρέπει να χάνει το μέτρο, που είναι ο άνθρωπος.

Σε ερώτηση εάν έχει χαθεί αυτό το μέτρο στην Κύπρο, τόνισε ότι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δίνει και υπηρετεί πολλά πράγματα, αλλά εξέφρασε μια επιφύλαξη για τον περιορισμό του δημοσίου δικτύου εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του ιδιωτικού, αφού όλα αυτά συνδέονται με την κοινωνική διαστρωμάτωση.

Σε ερώτηση εάν ο εξορθολογισμός γίνεται πάντα εις βάρος της ποιότητας και αναβάθμισης του δημοσίου σχολείου, απάντησε ότι ο εξορθολογισμός σε διαφορετικά πλαίσια αποκτά άλλο νόημα και περιεχόμενο.

Εξήγησε ότι ένα εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία, πρέπει να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες στις ευκαιρίες, συμπληρώνοντας ότι το δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα πράγματα, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός.

Συμπερασματικά, ο καθηγητής τόνισε ότι, παρακολουθώντας ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε στην Κύπρο για την Παιδεία, κατάληξε ότι έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί από την κυβερνητική πλευρά, αφού, όταν μια κυβέρνηση αναλαμβάνει να πάρει κάποια μέτρα, αυτοί που θα υλοποιήσουν τα μέτρα είναι οι εκπαιδευτικοί. Άρα, δεν μπορείς να τους έχεις απέναντί σου, συμπλήρωσε.

Γενικά, αναφέρει, οι δημοκρατίες αξιοποιούν τους επαγγελματίες κάθε χώρου, αυτούς που κατέχουν εξειδικευμένη γνώση και θα κληθούν να υλοποιήσουν προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να ήταν πιο εξαντλητικός ο διάλογος και όχι να φέρουν τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων, επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα