«Η κρίση στην Παιδεία αντιπερισπασμός για το σκάνδαλο της ΣΚΤ»

Την εκτίμηση ότι η κρίση στην Παιδεία προκλήθηκε για σκοπούς αντιπερισπασμού σε σχέση με το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, εξέφρασε το μέλος της Γραμματείας και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Παντελίδης

ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ήρθε «ένα πρωινό, αμέσως μετά το μέγα ζήτημα του Συνεργατισμού και πήρε αυτές τις αποφάσεις. Δικαιολογημένα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν και αιφνιδιάστηκαν από την Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε σαφής σκοπιμότητα, καθώς επιδίωξη ήταν τα βλέμματα της κοινής γνώμης να στραφούν μακριά από τον Συνεργατισμό.

Στην παρατήρηση ότι και η κρίση στην Παιδεία προκαλεί φθορά στην Κυβέρνηση, ο κος Παντελίδης συμφώνησε, εκφράζοντας, ωστόσο, την άποψη ότι η κατάσταση ξέφυγε από τα προβλεπόμενα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι ότι χειρίζεται τα προβλήματα μόνο επικοινωνιακά. Το έχουμε πει πολλές φορές: Δεν ασχολείται με την ουσία και διαχειρίζεται τα προβλήματα μόνο σε επίπεδο εικόνας εντυπώσεων, αφήνοντάς τα είτε να διογκώνονται είτε να παραμένουν άλυτα», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι εκείνο που επιχειρείται επί της ουσίας είναι η Κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε η πίεση και το βάρος να μεταφερθεί στους εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά στην ουσία της κρίσης στην Παιδεία, ο κος Παντελίδης τοποθετήθηκε υπέρ της αμοιβαίας υποχώρησης: Η μεν Κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και να μπει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, οι δε εκπαιδευτικοί να αναστείλουν τα μέτρα, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά και χωρίς προβλήματα.

«Ο διάλογος αυτός θα έπρεπε να έχει γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Γιατί η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και το έκανε ένα πρωί, αμέσως μετά το σκάνδαλο του Συνεργατισμού;», διερωτήθηκε εκ νέου.

Επιπλέον, ήγειρε μείζον ζήτημα πολιτικής τάξης: «Η Κυπριακή κοινωνία, όταν πήγαινε στην κάλπη στις τελευταίες εκλογές, δεν είχε ιδέα για αυτές τις κοσμογονικές για τα δεδομένα και τις αποφάσεις».

Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος, επικρινόμενος, παρέπεμψε σε αποφάσεις του παρελθόντος, εκθέσεις και αναφορές του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τη χρόνια ανάγκη εξορθολογισμού.

«Πολύ κοντά σε εκλογές και χωρίς να έχει αλλάξει οτιδήποτε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του έκαναν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο προανήγγειλαν», σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι διαχρονικά, όλες οι Κυβερνήσεις, όσον αφορά εργασιακά ζητήματα, ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη διαδικασία διαλόγου και συζήτησης.

«Αυτή τη φορά, δεν έγινε τίποτε από αυτά. Οι εκπαιδευτικοί αιφνιδιάστηκαν και βρέθηκαν ενώπιον ενός τετελεσμένου», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα