Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να στείλει στρατό στην Κύπρο

Περιορισμένες είναι σε αυτό το στάδιο οι παρεμβατικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του ΣΙΓΜΑ Γιάννο Χαραλαμπίδη, ο οποίος μίλησε στις «Τομές στα γεγονότα», υπάρχει διαδικασία η οποία προβλέπει την έκδοση αναφοράς (report) για θέματα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή υπάρχει αναφορά για σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και

πλήρη στήριξη από πλευράς ΕΕ.

Από εκεί και πέρα οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουν οποιαδήποτε χώρα χώρα από ξένη απειλή, αλλά εκείνο που θα μπορούσε να συμβεί αν η κατάσταση συνεχιστεί, είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 42/7 των συνθηκών, το οποίο προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος δέχεται εξωτερική απειλή και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της λεγόμενης αλληλεγγύης, είναι υποχρεωμένα να το στηρίξουν ακόμα και με στρατιωτικά μέσα αν αυτό επιβάλλεται.

Εφόσον το εν λόγω άρθρο δεν είναι ενεργοποιημένο οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να πράξουν κάτι περισσότερο από αυτό που πράττουν τώρα φανερά.

Όσον αφορά στο διπλωματικό παρασκήνιο, όλα εξαρτώνται από το πόσο ισχυρά είναι τα συμφέροντα, των χωρών γύρω από την γεώτρηση.

Τέλος, εκείνο που εκτιμάται από τις Βρυξέλλες είναι ότι οι τουρκικές προκλήσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, έχουν ως στόχο να ανοίξουν πολλαπλά μέτωπα στην Ελλάδα για να την αποδυναμώσουν, πέραν των υπολοίπων, και από την διαπραγμάτευση στο θέμα του Σκοπιανού, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα