Κορυφώνεται η διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση

Από σήμερα πήρε το βάπτισμα του πυρός ως Υπουργός Εξωτερικών ατύπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς χειρίζεται ο ίδιος την όλη υπόθεση της διπλωματικής προσπάθειας στο παρασκήνιο, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά με την Ιταλία και την Γαλλία η οποία ουσιαστικά κινούν τα νήματα, ώστε να υπάρξει λύση στο ζήτημα.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το ζήτημα θα λυθεί πριν τις 22 Φεβρουαρίου που ολοκληρώνεται η NAVTEX, ούτε ότι δεν θα έχουμε νέα.

Οι αντοχές της Λευκωσίας δοκιμάζονται ωστόσο ετοιμάζεται και PLAN B συγκεκριμένων δράσεων εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και μετά τις 22 Φεβρουαρίου.

Στο Προεδρικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Τούρκοι θέλουν να σύρουν την χώρα σε συνομιλίες, βάζοντας στην εξίσωση και τα ενεργειακά αν και η Λευκωσία λέει ότι αυτό το ζήτημα έχει διευθετηθεί κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Έτσι, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πληγεί και το γόητρο της ΕΝΙ.

Οικονομικά μάλιστα η εταιρία έχει ξεκινήσει να δοκιμάζεται. Καθίζηση έχει υποστεί η μετοχή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, γεγονός που αν συνδυαστεί με το «μπλοκάρισμα» από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού του πλωτού γεωτρύπανου Saipem12000 στο τεμάχιο «3», πιέσεις προκαλεί στην εταιρία η οποία δεν φαίνεται να έχει περιθώρια και υπομονή.

Εν τω μεταξύ, στην Άγκυρα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην επίσκεψη Τίλερσον, θα βρίσκεται και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς από την μία έχουμε την τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο και από την άλλη αναζητείται τρόπος βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα