Γιατί η απόκλιση στο σεισμό Λ/σου - "Παράνομες ανακοινώσεις"

Έντονη συζήτηση προκλήθηκε με αφορμή την προχθεσινή ασθενή σεισμική δόνηση στη Λεμεσό.

Ο λόγος, η απόκλιση της τελικής εκτίμησης του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης αναφορικά με το εστιακό βάθος του σεισμού με αυτήν του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.

Η εκτίμηση του Τμήματος ήταν 3.3 στην κλίμακα ρίχτερ με εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων. Σε αντίθεση, το Ευρωμεσογειακό έδωσε 3.8 στην κλίμακα ρίχτερ και 2 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Το SigmaLive

με αφορμή δημοσιεύματα επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ο οποίος εξήγησε αναλυτικά το πώς βγαίνει η εκτίμηση, τι ισχύει και τι όχι. Ο Κώστας Κωνσταντίνου χαρακτήρισε από την αρχή ως «παράνομες» τις ανακοινώσεις που εκδίδει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτου. Ο λόγος είναι ότι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δεν είναι αξιόπιστο γιατί το σύστημά τους είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα.

Όπως εξήγησε ο κ.Κωνσταντίνου το σύστημα αυτό δίδει μια πρώτη εκτίμηση χωρίς αυτή να είναι η ακριβής. Το Εθνικό Σύστημα της Κύπρου, αυτό δηλαδή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης είναι ένα δίκτυο το οποίο δίδει 12 λύσεις και οι λύσεις αυτές που δίδει είναι παρμένες από διάφορους σταθμούς. Η Κύπρος είναι ενσωματωμένη σε ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα από το 2013.

Το πρώτο αποτέλεσμα δεν ανακοινώνεται ποτέ για τον πολύ απλό λόγο ότι τα δεδομένα μελετώνται από σεισμολόγο. Όπως σημείωσε ο κ.Κωνσταντίνου έτυχε να υπάρχει ταυτόχρονος σεισμός σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν μεγαλύτερο σεισμό, με στρεβλά ωστόσο αποτελέσματα, όπως φάνηκε στο τέλος.

Ποιος έχει την δικαιοδοσία της ανακοίνωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αρμοδιότητα ανακοίνωσης για σεισμική δόνηση την έχει ο Υπουργός Γεωργίας ο οποίος εξουσιοδοτεί τον Διευθυντή Γεωλογικής Επισκόπησης για να προβαίνει στην ανακοίνωση. Όπως επισημαίνει ο κ.Κωνσταντίνου ο Δ/ντης ενημερώνει πρώτα την Πολιτεία και ακολούθως το κοινό μέσω των Μέσων. Ως εκ τούτου, η μοναδική ανακοίνωση για σεισμική δόνηση που ισχύει και είναι «νόμιμη» είναι αυτή του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα