Τα νέα όπλα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για τα ΜΕΔ

Νέα «όπλα» προς όφελος των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τράπεζες και την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων βρίσκονται στη διάθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, μετά από ομόφωνη έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι πλέον οι αλλαγές

που έγιναν στη νομοθεσία για τον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών του οποίου προΐσταται, είναι πολύ σημαντικές για την διευκόλυνση, τόσο των πολιτών που έχουν προβλήματα, όσο και την ίδια την λειτουργία του Φορέα από οργανωτικής άποψης.

Διαβάστε επίσης: Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Σημαντικότερη όλων, ωστόσο, είναι η αλλαγή των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία θα μπορούν οι πολίτες να προσφεύγουν στον Φορέα, προκειμένου να βοηθηθούν.

Εκτός από δανειολήπτες οι οποίοι είχαν βάλει υποθήκη την κύρια κατοικία για το δάνειό τους, οι δανειολήπτες και οι μικρές επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν προσφεύγουν με αίτημα διορισμού διαμεσολαβητή, με το ενυπόθηκο ακίνητο να είναι το κύριο υποστατικό της μικρής επιχείρησης.

Επιπλέον ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το κριτήριο του κύκλου εργασιών έχει αυξηθεί από τις 250.000 ευρώ στις 350.000 ευρώ, ενώ η αρχική αξία του δανείου πλέον μπορεί να ανέρχεται μέχρι και τις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το κριτήριο εγκυρότητας των 15 ημερών έχει αυξηθεί στον ένα μήνα, ενώ η έκταση του παραπόνου αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ έχει αυξηθεί στις 250.000 ευρώ.

«Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν σημαντικό μέρος των δανειοληπτών που προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου», είπε, προσθέτοντας ότι παράλληλα αποφορτίζονται και τα δικαστήρια από υποθέσεις οι οποίες πλέον θα λύνονται εξωδικαστικώς.

Ερωτηθείς αν εκείνοι που υπέβαλαν αιτήσεις κατά το παρελθόν, αλλά απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια, μπορούν να προσφύγουν εκ νέου στον Επίτροπο, ο κ. Ιωάννου απάντησε θετικά, υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι συνθήκες που σήμερα προβλέπονται από το νόμο.

«Θα πρέπει ο αιτητής να έχει καταθέσει όλα τα οικονομικά στοιχεία για την αναδιάρθρωση του δανείου, να έχει λάβει πρόταση που δεν τον ικανοποιεί και εντός ενός μηνός, να υποβάλλει το νέο αίτημα για τον διορισμό διαμεσολαβητή στον Επίτροπο», σημείωσε.

Προκειμένου να είναι «δίκαιος προς τις τράπεζες», ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αυτό μπορούσε να γίνει και στο παρελθόν στο πλαίσιο της διαδικασίας, διότι η τράπεζα αποδεχόταν να οριστεί διαμεσολαβητής, έστω κι αν το ενυπόθηκο ακίνητο δεν ήταν η κύρια κατοικία, αλλά το κύριο υποστατικό.

«Αυτό όμως ήταν παράνομο κι επαφίετο στην καλή θέληση της τράπεζας. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και είναι υποχρεωτικό, όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου, οι τράπεζες να αποδέχονται τον διορισμό διαμεσολαβητή και να συνεργάζονται καλή τη πίστη με το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για να λύσουν το πρόβλημα», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου έκανε αναφορά σε κάποιες οργανωτικού χαρακτήρα αλλαγές, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία του Επιτρόπου και του θεσμού, όπως για παράδειγμα η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίοι γίνεται η ψήφιση του προϋπολογισμού του Φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα