Θέλουν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων οι Παιδοβουλευτές

Συμμετοχή και διάλογο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν και ειδικότερα για θέματα εκπαίδευσης, ζητούν οι Παιδοβουλευτές, που συνεδρίασαν σήμερα στο πλαίσιο της 8ης περιόδου της κυπριακής Παιδοβουλής, που συμπληρώνει δεκαέξι χρόνια ζωής.

Οι Παιδοβουλευτές, που συγκροτούν κοινοβουλευτικές ομάδες από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, συνέταξαν εκθέσεις για διάφορα ζητήματα, οι οποίες αναγνώστηκαν και ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους. Σε πολλές εκθέσεις έγινε συζήτηση,

με τους Παιδοβουλευτές να ζητούν αλλαγές ή και προσθήκες.

Συνολικά συζητήθηκαν επτά εκθέσεις, που κάλυπταν τα θέματα της Συμμετοχής των Παιδιών στην Οικογένεια, την Εκπαίδευση, την Υγεία, το Κοινωνικό Γίγνεσθαι και το πολιτικό Γίγνεσθαι.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τη Συμμετοχή των Παιδιών στην Οικογένεια, την οποία παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λεμεσού, οι Παιδοβουλευτές ζήτησαν τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το σύνολο της οικογένειας, όπως για τις οικονομικές συναλλαγές, στη διακόσμηση, στα μελλοντικά σχέδια της οικογένειας.

Τα παιδιά ζήτησαν την προώθηση θεατρικών παραστάσεων για προβολή των προβλημάτων στην οικογένεια, τη θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Οικογένειας, τη δημιουργία προγραμμάτων ενημέρωσης και τη βελτίωση της Σχολής Γονέων. Στην έκθεση τονίστηκε πως οι γονείς δεν πρέπει να προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους σαν και αυτούς, αλλά αντιθέτως να τα ακούνε, να τα βοηθάνε και να τα στηρίζουν για να πάνε μπροστά.

Από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Λάρνακας κατατέθηκε έκθεση για τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και τονίστηκε πως η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά καθορίζει ολόκληρο το μέλλον τους και επηρεάζει τις αποφάσεις και τις επιλογές τους. Τα παιδιά εισηγήθηκαν την ενδυνάμωση της Παιδοβουλής και της ΠΣΕΜ και τη μη παρεμπόδιση της ενεργού συμμετοχής τους και κάλεσαν την Επιτροπή Παιδείας να δέχεται τις απόψεις τους και να τους προσκαλεί στις συνεδριάσεις της.

Οι Παιδοβουλευτές τόνισαν πως η εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να προκαλεί τους μαθητές να ανακαλύπτουν τη γνώση και όχι να αναμασούν στεγνά και αποκομμένα κάποια κομμάτια της.

Η Συμμετοχή στην Υγεία ήταν το θέμα που μελέτησε η Ομάδα της Αμμοχώστου, που ετοίμασε την έκθεσή της και εισηγήθηκε την ολοκληρωμένη ενημέρωση των παιδιών για θέματα υγείας. Τόνισαν πως η ενημέρωση πολλές φορές δεν είναι επαρκής και τα προγράμματα δεν έχουν γλώσσα κατανοητή για τους μαθητές.

Εισηγήθηκαν ακόμη τη διενέργεια μελετών με συμμετοχή των ιδίων των παιδιών και τον καταρτισμό έκθεσης από το Υπουργείο Υγείας για ενημέρωση κατά πόσο οι εισηγήσεις υλοποιούνται και σε ποιο βαθμό.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Πάφου ετοίμασε έκθεση για την συμμετοχή στο Κοινωνικό Γίγνεσθαι και σημαντικές εισηγήσεις για θεσμοθετημένη συμμετοχή των παιδιών σε Δήμους και Κοινότητες, που θα παροτρύνει τα παιδιά για εμπλοκή στα κοινά και σε δραστηριότητες της κοινωνίας ώστε να μην μένουν αδρανή. Τόνισαν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι θεατές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά με ανταλλαγή απόψεων στη λήψη αποφάσεων.

Εισηγούνται ακόμη τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για κατάθεση εισηγήσεων και τη δημιουργία επιτροπής με συμμετοχή παιδιών για εξέταση περιστατικών καταπάτησης δικαιωμάτων.

Η Συμμετοχή στο Πολιτικό Γίγνεσθαι ήταν το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η Ομάδα της Λευκωσίας/Κερύνειας, που εισηγείται τον διάλογο μέσω των επιτροπών της Βουλής για λήψη αποφάσεων που θα ικανοποιούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Ζητούν ακόμη τη συμμετοχή σε Υπουργικό Επίπεδο, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει μεγάλες δαπάνες ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν ξοδεύονται για τις ανάγκες των παιδιών, όπως για παράδειγμα βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων. Τα παιδιά εισηγούνται την εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα διοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά τους.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής Παρασκευάς Χατζήκκος ανέφερε ότι βασικός γνώμονας της συνεδρίασης της Παιδοβουλής είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Παιδιών στην εκπαίδευση, την υγεία, την οικογένεια και το κοινωνικό γίγνεσθαι, σημειώνοντας πως οι απόψεις των παιδιών θα πρέπει να εισακουσθούν και να υλοποιηθούν.

Η Προεδρεύουσα της Βουλής Σκεύη Κουκουμά, καλωσορίζοντας τα παιδιά, ανέφερε πως πρέπει να έχουν λόγο και ενεργή συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις που τους αφορούν και ότι οι απόψεις και οι προβληματισμοί τους πρέπει να εισακούονται και να λαμβάνονται υπόψη. Ανέφερε ακόμη ότι οι εκθέσεις των παιδιών αποδεικνύουν τη σπουδαία δουλειά που έκαναν τα παιδιά, τη συλλογικότητα και τη σωστή προετοιμασία. Τα παιδιά, είπε η κ. Κουκουμά, με την καθαρότητα της σκέψης τους τεκμηριώνουν ορθά τις απόψεις τους και προβαίνουν σε σημαντικές εισηγήσεις και συμπεράσματα.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πάντα δίπλα τους, τους ακούει με προθυμία , συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται και παρέχει το βήμα για προβολή και προώθηση των θέσεων και των αιτημάτων τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα