Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Ποιοτικά διαφορετική η υποψηφιότητα για Προεδρικές

"Η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ πρέπει να είναι υποψηφιότητα ποιοτικά διαφορετική. Να είναι επίσης υποψηφιότητα νίκης γιατί ο τόπος χρειάζεται αλλαγή από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ", αναφέρει σε ομιλία του στα Λύμπια, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει ότι το

γεγονός ότι "συζητιέται έντονα το ζήτημα των Προεδρικών Εκλογών του 2018 και της υποψηφιότητας που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ, φανερώνει ότι οι υποψηφιότητες που έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς και ευρύτερα των ανένταχτων προοδευτικών πολιτών του τόπου"

Αυτούσιο το κομμάτι της ομιλίας το οποίο αφορά στις Προεδρικές Εκλογές:

Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι στον κόσμο της Αριστεράς και πλατιά στην κοινωνία, συζητιέται έντονα το ζήτημα των Προεδρικών Εκλογών του 2018 και της υποψηφιότητας που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ. Αυτό το ενδιαφέρον φανερώνει ότι οι υποψηφιότητες που έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς και ευρύτερα των ανένταχτων προοδευτικών πολιτών του τόπου. Σεβόμενος τις διαδικασίες του Κόμματος που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, θα μου επιτρέψετε να περιοριστώ να σχολιάσω μόνο τρία σημεία για το ζήτημα.

Πρώτο. Η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ πρέπει να είναι υποψηφιότητα ποιοτικά διαφορετική. Να είναι επίσης υποψηφιότητα νίκης γιατί ο τόπος χρειάζεται αλλαγή από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ. Ο τόπος δεν αντέχει άλλη μια πενταετία της Δεξιάς και του Συναγερμού. Δεν αντέχει την κυβέρνηση των δεσμεύομαι που ξεχάστηκαν με την άνοδο στην εξουσία. Του γριβισμού και της ενωσιολογίας. Του κουρέματος και του μνημονίου. Των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων. Των σκανδάλων, της κομματοκρατίας και της ευνοιοκρατίας. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή. Αλλαγή σημαίνει απαλλαγή από τη Δεξιά και όχι μια παραλλαγή της Δεξιάς, όπως αυτή που ευαγγελίζεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου είναι οι κατ’ εξοχή εκφραστές του ακραίου συντηρητικού νεοφιλελευθερισμού. Μαζί υπερασπίζονταν τους τραπεζίτες και τον Αθανάσιο Ορφανίδη, την ώρα που συντελέστηκε το τραπεζικό έγκλημα και φορτώθηκαν χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ στον κυπριακό λαό. Μαζί πέρασαν το κούρεμα καταθέσεων. Μαζί επέβαλαν το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μαζί ενέκριναν όλους τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης που συρρίκνωσαν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. Μαζί ξεπούλησαν το λιμάνι Λεμεσού, όπου καθημερινά αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Μαζί πέρασαν τη νομοθεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις που αφήνει απροστάτευτη την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Μαζί επέτρεψαν στις τράπεζες να πακετοποιούν και να πωλούν δάνεια σε ξένα επενδυτικά ταμεία. Μαζί καταψήφισαν την τροπολογία του ΑΚΕΛ για περίθαλψη χωρίς τέλη σε οικογένειες με εισόδημα 30 χιλιάδων ευρώ, άνεργους που δεν λαμβάνουν ανεργιακό ή άλλο επίδομα και συνταξιούχους που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Για αυτό, ο τόπος και ο λαός χρειάζεται μια υποψηφιότητα που θα καταθέσει ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτάσεις για ανάπτυξη που θα υπηρετεί την πλειοψηφία της κοινωνίας. Που θα προνοεί δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και για όλα όσα οι πολίτες απαιτούν άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις.

Δεύτερο. Η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ πρέπει να εκφράζει θέσεις αρχών στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ δεν κάνει εκπτώσεις αρχών στην υπόθεση της πατρίδας μας και δεν πρόκειται να πάψει να λέει αλήθειες στο λαό. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να ενσαρκώνει το στόχο δίκαιης και συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, που να απελευθερώνει και να επανενώνει το νησί και το λαό μας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον για την πατρίδα μας. Να είναι άνθρωπος απαλλαγμένος από τα σύνδρομα του εθνικισμού, της συντήρησης και της ακροδεξιάς. Να απευθύνεται και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους πολίτες του κράτους. Να έχει αντίληψη του σύγχρονου κόσμου και της εποχής μας, μέσα στα οποία διεξάγεται ο αγώνας της Κύπρου για επανένωση.

Τρίτο. Η απόφαση για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ θα παρθεί, όπως πάντα άλλωστε, από το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος. Στο ΑΚΕΛ οι αποφάσεις δεν παίρνονται και δεν επιβάλλονται από την ηγεσία. Στο ΑΚΕΛ δεν εξαγγέλλει ο ηγέτης την υποψηφιότητα και καλεί τα μέλη να χειροκροτήσουν. Στο ΑΚΕΛ, τα μέλη είναι οι νοικοκύρηδες του Κόμματος. Οι αποφάσεις καθορίζονται με κριτήρια πολιτικά και λαμβάνονται με διαδικασίες συλλογικές και δημοκρατικές. Η ηγεσία θα προτείνει, η βάση θα αποφασίσει και ακολούθως –όλοι μαζί ως ένας άνθρωπος- θα υλοποιήσουμε την όποια απόφαση, με ενότητα, αυταπάρνηση και πίστη στις θέσεις και στις αρχές μας. Έτσι λειτουργεί το ΑΚΕΛ. Έτσι έγραψε Ιστορία. Έτσι διέψευσε τόσες φορές στο παρελθόν τις δημοσκοπήσεις. Έτσι θα ανατρέψουμε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις και θα πετύχουμε! Ενωμένοι και αποφασισμένοι!

Keywords
Τυχαία Θέματα