Τσαβούσογλου: Οι Τ/κ δεν δέχονται λύση χωρίς εγγυήσεις

Στην αναχρονιστική θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, εμμένει η Άγκυρα.

Οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος».

Η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/κ δεν θα δεχθεί, τονίζει, μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. Ο Τούρκος

αξιωματούχος επικαλείται το παρελθόν και τα όσα διαδραματίσθηκαν και δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν για το θέμα στα κατεχόμενα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιμένει και στην τουρκική αξίωση για εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών, που ισχύουν στην Ε.Ε.Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει πως αυτό επιβάλλεται!.

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η ερχόμενη εβδομάδα για τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Σε εξέλιξη είναι η πρωτοβουλία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για διάσωση των συνομιλιών, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για πραγματοποίηση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, εντός του Ιουνίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τη φόρμουλα, που θα γεφυρώσει τις δύο προτάσεις, που κατατέθηκαν στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την περασμένη Τετάρτη, και θα οδηγήσει στη σύγκληση της διάσκεψης.

Την Τρίτη αναμένεται να επιστρέψει στο νησί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και πιθανότατα την Τετάρτη θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα