Το Προφίλ του Υποψηφίου

Πρόσφατη δημοσκόπηση που αφορά τις προεδρικές εκλογές, η οποία έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Η Σημερινή», έχει σκιαγραφήσει το ιδανικό προφίλ του προεδρικού υποψηφίου.

Το εκλογικό σώμα επιζητά έναν υποψήφιο, ο οποίος θα έχει την ικανότητα να προωθεί ή να διασφαλίζει τα συμφέροντα του τόπου, να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και να είναι μαχητικός. Ανάμεσα σε όλα αυτά το εκλογικό σώμα ζητά

πρόεδρο, ο οποίος να είναι και τίμιος.

Την ίδια ώρα, στοιχεία τα οποία θα επηρεάσουν την ψήφο θετικά είναι με σειρά αξιολόγησης οι καλές σχέσεις που έχει ή μπορεί να έχει με ηγέτες άλλων χωρών καθώς και η εμπειρία στην πολιτική. Απ' εκεί και πέρα, θετικά βλέπει το εκλογικό σώμα έναν υποψήφιο, ο οποίος είναι μέλος κόμματος, έχει τεχνοκρατική υπόσταση, κατείχε πολιτειακό αξίωμα και μάλιστα είναι και νεαρός. Στα ενδιαφέροντα είναι και το γεγονός ότι θετικό θεωρείται και το προτέρημα ενός υποψηφίου να είναι καλός οικογενειάρχης.

Κατά καιρούς υπάρχει συζήτηση και όσον αφορά την τεχνοκρατική υπόσταση του υποψηφίου. Έξι στους 10 δηλώνουν ότι θα ήθελαν εξίσου υποψήφιο ο οποίος να είναι μεν τεχνοκράτης αλλά να είναι και κομματικό στέλεχος. Συνεπώς, μάλλον καταρρίπτεται ο μύθος που λέει ότι ένας απλός τεχνοκράτης θα είναι προτιμότερος.

Οι βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου όταν θα αναλάβει την προεδρία καθορίζονται επίσης από το εκλογικό σώμα. 8 στους 10 δηλώνουν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το κυπριακό και απ' εκεί και πέρα η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (47%), μεταρρυθμίσεις στην υγεία (35%), προσέλκυση επενδύσεων (34%) και οικονομία (33%).

Σημαντικοί τομείς οι οποίοι θα επηρεάσουν την επιλογή των πολιτών είναι τόσο το Κυπριακό όσο και η εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία, με τον μέσο όρο και για τους τρεις τομείς να ξεπερνά το 4.4 σε μια κλίμακα με μέγιστο το 5.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ

Εκλογικός Αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα