Γ.Γ ΟΗΕ: Οι διαδικασίες στην Τουρκία να γίνουν με διαφάνεια

Την ελπίδα ότι οι διαδικασίες υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στην Τουρκία, θα λάβουν χώρα με πλήρη διαφάνεια, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μέσω γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου του, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα μέγιστα για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας για

πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και τη δίκαιη αντιμετώπιση στη διαδικασία διερεύνησης και προσαγωγής όσων φέρονται ως υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον απόηχο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των συνεχιζόμενων, σε ευρεία κλίμακα, συλλήψεων, κρατήσεων και διαθεσιμότητας. Ο ΓΓ προτρέπει τις τουρκικές αρχές, σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί, να πράξουν τα μέγιστα για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας", αναφέρεται στη δήλωση.

Αυτά, προστίθεται, "περιλαμβάνουν, την ελευθερία έκφρασης, διακίνησης και ειρηνικής συνάθροισης, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και του δικηγορικού επαγγέλματος και την προσήλωση στην δίκαιη αντιμετώπιση (due process)”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα