Λύση και μετά ένταξη, το μήνυμα Βερολίνου προς Άγκυρα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΡΜΠΙΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε το Βερολίνο, λέγοντας ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται απόλυτα από τη λύση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Steffen Seibert τόνισε ότι μόνο όταν λυθεί το Κυπριακό θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Steffen Seibert

σημείωσε ότι για πολλά χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουμε νέα κεφάλαια, δεδομένου ότι το σημαντικό κυπριακό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη.

«Όταν το εμπόδιο αυτό θα έχει παραμεριστεί, τότε θα προχωρήσουμε ακριβώς στα κεφάλαια εκείνα, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθούν με την Τουρκία έντονα τα θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου και στις πολιτειακές εσωτερικές υποθέσεις», σημείωσε.

Μήνυμα Κόρμπιν
Μήνυμα προς τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για την επανένωση της Κύπρου, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που αναλογούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη, έστειλε και ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος παραβρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης στο βόρειο Λονδίνο για τα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Στην ομιλία του ο ηγέτης των Εργατικών σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αυτό το μικρό και διαιρεμένο νησί πρέπει να επανενωθεί και συμφωνώ από βάθος καρδιάς με όσους από εσάς μιλάτε για ανάγκη σοβαρής προόδου από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης. Η Βρετανία είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις και αποτελεί βρετανική υποχρέωση η επανένωση».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «σταθήκατε σταθεροί όλα αυτά τα χρόνια, βασιζόμενοι στην επιθυμία να επιστρέψετε στα σπίτια σας, να επανενωθεί το νησί σας και ο λαός σας, ανεξαρτήτως γλώσσας και θρησκείας. Επομένως, το μήνυμά μας προς τη βρετανική κυβέρνηση είναι πως «υπογράψατε τη συνθήκη των εγγυήσεων το 1960, άρα έχετε την ευθύνη να ενώσετε τον λαό της Κύπρου, έχετε την ευθύνη να εγγυηθείτε την κυπριακή ενότητα και ανεξαρτησία».

Keywords
Τυχαία Θέματα