Γενί Σαφάκ: Συζητείται παράδοση τεσσάρων F-35 στην Τουρκία

Την ώρα που η Τουρκία ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επισήμως και γραπτώς για την αναστολή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, παρά τις δηλώσεις στην Ουάσιγκτον, συζητείται ακόμη το ενδεχόμενο να σταλούν στην Τουρκία τα 4 αεροσκάφη, που θεωρητικά έχουν παραδοθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία σε αμερικανικό έδαφος, υποστηρίζει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία,

Μαρία Ζαχαράκη, το δημοσίευμα διατείνεται ότι το θέμα των F-35 είναι ανοιχτό ακόμη και στις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις δύο χώρες εξετάζεται είτε η παράδοση των 4 αεροσκαφών στην Τουρκία, είτε η επιστροφή των χρημάτων που έχει δώσει η Τουρκία μέχρι τώρα στο πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ‘Γενί Σαφάκ’, μετά τις δηλώσεις ότι ‘παγώνει’ εξ ολοκλήρου η διαδικασία της παράδοσης, δεν επιθυμούν να παραδώσουν έστω αυτά τα 4 μαχητικά, ούτε να δώσουν άδεια πτήσης ή ακόμη και να επιτρέψουν σε τουρκικά αεροπλάνα να μεταφέρουν καύσιμα στις ΗΠΑ ώστε τα F-35 να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι συζητήσεις συνεχίζονται και μπορεί να υπάρξουν και θετικές και αρνητικές εξελίξεις στο θέμα, εκτιμά η ‘Γενί Σαφάκ’.

Οι πύραυλοι που φτιάχνει η Τουρκία για τα F-35, θα χρησιμοποιηθούν στο δικό της μαχητικό

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, οι πύραυλοι που κατασκεύασε η Τουρκία για τα F-35, τύπου SOM-J, στο πλαίσιο του προγράμματος μπορούν να ενσωματωθούν είτε στο εθνικό μαχητικό που ετοιμάζεται είτε στα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Akıncı, της εταιρείας Baykar.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γενί Σαφάκ, Συζητείται, F#4535, Τουρκία,geni safak, syziteitai, F#4535, tourkia