Βρετανικά ΜΜΕ: «Κεντρικό σενάριο» του Λονδίνου το ‘no deal’ εκτιμά η ΕΕ

Με τη δήλωση ότι ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία του Brexit «με τη μεγαλύτερη ενέργεια» και «σε πνεύμα φιλίας», απάντησε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στις αναφορές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέον αποδεχθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Δημοσιεύματα στην Daily Telegraph και στον Guardian αναφέρονται

σε ενημέρωση διπλωματών των 27 χωρών μελών στις Βρυξέλλες από αξιωματούχους της Κομισιόν τη Δευτέρα ότι πλέον «η υπόθεση εργασίας αφορά ένα no deal». Στην ενημέρωση αυτή επικράτησε η εκτίμηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «δεν μπλοφάρει» όταν μιλά για Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Αυτή η ενημερωτική σύσκεψη ακολούθησε συνάντηση των αξιωματούχων της Κομισιόν με τον νέο επικεφαλής σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Φροστ μετέφερε στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες». Ευρωπαίος διπλωμάτης δηλώνει στις δύο εφημερίδες ότι πλέον το no deal μοιάζει να είναι «το κεντρικό σενάριο» για τη βρετανική κυβέρνηση.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλο σχέδιο. Δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί, κάτι που θα απαιτούσε ένα σχέδιο. Το no deal μοιάζει να είναι το κεντρικό σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης», δηλώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι συνάδελφοί του στις Βρυξέλλες φέρονται να έχουν αποφανθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση για ουσιαστικές συνομιλίες με τους Βρετανούς για το Brexit.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και διαπραγματευτές δε δέχονται το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης και την κατάργηση του λεγόμενου ‘backstop’ για τα σύνορα στην Ιρλανδία, που θέτει ως όρο ο Μπόρις Τζόνσον για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντέιβιντ Φροστ φέρεται να διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι το backstop πρέπει να αντικατασταθεί από τεχνολογικές λύσεις με τις οποίες θα αποφεύγονται τα σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αν και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα παραδέχθηκε ότι οι λύσεις αυτές δε θα είναι έτοιμες έως τις 31 Οκτωβρίου.

Αργά τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αλλάξουν στάση εάν επιθυμούν ένα Brexit με συμφωνία και να αποδεχθούν αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου και να διαπραγματευτεί εκκρεμή θέματα όπως η λύση στα ιρλανδικά σύνορα στη συνέχεια, στο πλαίσιο κάποιας μεταβατικής περιόδου. Αυτή η αλληλουχία απορρίπτεται από τις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ενισχύσει τις προετοιμασίες για ένα no deal από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Ο εκπρόσωπός του πρόσθεσε χθες ότι η Συμφωνία Αποχώρησης έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων και δεν πρόκειται να περάσει σε μια νέα απόπειρα υπό την παρούσα μορφή της, επομένως η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί αλλαγές.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει το no deal, περιλαμβανομένης της υποβολής πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Τζόνσον «στον κατάλληλο χρόνο».

Ο ίδιος ο κ. Τζόνσον απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών πριν από το Brexit, λέγοντας ότι οι Βρετανοί έχουν πάει στην κάλπη το 2015, το 2016 και το 2017 και επομένως το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι και άλλες εκλογές.

Δημοσίευμα των Times αναφέρει σήμερα ότι σύμβουλοι του κ. Τζόνσον έχουν πει πως ακόμα και σε περίπτωση που θα έχανε μία ψηφοφορία επί πρότασης μομφής, ο πρωθυπουργός δε θα παραιτείτο άμεσα και θα έμενε στην εξουσία μέχρι την υλοποίηση του Brexit, προκηρύσσοντας εκλογές αργότερα.

Συνταγματολόγοι επιβεβαιώνουν ότι ο νόμος δίνει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο στον πρωθυπουργό να ορίσει τη διενέργεια εκλογών μετά από μια ήττα σε ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας.

Οι Times σημειώνουν ότι μια τέτοια συνταγματική αντιπαράθεση πιθανώς θα δημιουργούσε πίεση επί της πολιτικά ουδέτερης βασίλισσας να επέμβει και να απομακρύνει η ίδια τον πρωθυπουργό σε μία πρωτοφανή συνθήκη για τη βρετανική πολιτική σκηνή.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα