Γενέθλια για Ευρωλίγκα

Σαν σήμερα πριν 63 χρόνια άρχιζε η ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ άρχισε σαν σήμερα, πριν από 63 χρόνια. Η ιδέα ανήκε στην γαλλική εφημερίδα L’ Equipe και την ενστερνίστηκε η FIBA, που πήρε κάτω από τις «φτερούγες» της τη διοργάνωση. Στις 22 Φεβρουαρίου 1958 έγινε ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του θεσμού με τη Ρουαγιάλ να νικά 82-43 στις Βρυξέλλες

την Ετζέλα από το Λουξεμβούργο.

Τον πρώτο τίτλο κατέκτησε η τότε σοβιετική και σήμερα λετονική ΑΣΚ Ρίγα, που επικράτησε σε διπλό τελικό της βουλγαρικής Ακαντέμικ με 86-81 και 84-71 (στον ημιτελικό απέκλεισε άνευ αγώνα τη Ρεάλ, καθώς η δικτατορία του Φράνκο απαγόρευσε να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση), ενώ κατέκτησε τον τίτλο και τα δύο επόμενα χρόνια.

Το «σχίσμα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ οδήγησε σε δύο διοργανώσεις τη σεζόν 2000/01, με την Ευρωλίγκα να δημιουργεί τη δική της και την Σουπρολίγκα της FIBA. Η πρώτη κυριάρχησε στην πορεία, δημιουργώντας και το Eurocup, με την FIBA τα τελευταία χρόνια να προσπαθεί να ανακτήσει τα κεκτημένα δημιουργώντας τα τελευταία πέντε χρόνια το Basketball Champions League.

Πηγή: sport-fm.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα